PAPENDRECHT – Excelsior komt met twee nieuwe concerten in juli in samenwerking met Theater de Willem. Op vrijdag 10 juli ‘De Wereld Is Van Iedereen – deel 1’ en op zaterdag 11 juli ‘De Wereld Is Van Iedereen – deel 2’. Excelsior is daarmee een van de eerste orkesten in Nederland die weer in het theater te zien is, een unieke primeur. Uiteraard volledig conform de richtlijnen van het RIVM.

Op de vrijdagavond staan het Klein Orkest (het opleidingsorkest van Excelsior), de Slagwerkgroep en de Steelband groep op het podium. Bij het Klein Orkest staan de leerlingen van Excelsior centraal, een orkest bomvol Papendrechts muzikaal talent. De slagwerkgroep gaat los met swingende en halsbrekende ritmiek en de Steelband ‘Barrelbeat’ komt met de zomerse sferen waar we al maanden naar snakken. Op de zaterdag staat het Orkest van Excelsior op het podium. Samen met de Papendrechtse singer-songwriter Fransesco Daniel brengen zij een muzikaal gevarieerd programma.

Alex Romijn, concertmeester van het orkest, vertelt dat de concerten een product zijn van een bijzondere samenwerking tussen het orkest en Theater de Willem. “Samen hebben we gepuzzeld om de concerten op verantwoorde wijze vorm te geven zodat we voor de volle honderd procent voldoen aan de richtlijnen van het RIVM en de veiligheidsregio”, zo vertelt Romijn. Op de avond zelf kunnen slechts een beperkt aantal mensen de zaal in zodat de 1,5 meter afstand te allen tijden bewaakt wordt. Bij de inloop en uitloop is er eenrichtingsverkeer en de stoel in de zaal wordt ter plekke toegewezen zodat je elkaar niet hoeft te passeren. De muzikanten van het orkest zitten op 2 meter afstand van elkaar. Volgens Romijn geeft dat meer uitdaging dan je zou denken. “Normaal zit je als muzikanten dicht bij elkaar en zie je elkaar in je ooghoeken. Je beweegt dan als het ware mee met degene naast je, wat het samenspelen ten goede komt. Nu heb je dat niet. Ook heb je op anderhalve meter afstand wat meer het gevoel dat je alleen speelt, en dat is toch wel spannend als je voor publiek speelt”.

Om toch zoveel mogelijk publiek toegang te geven wordt het concert op twee momenten gegeven. Het eerste tijdstip is om 15:30 uur en het tweede tijdstip is 19:00 uur. Kaarten kosten € 10,- per stuk en zijn binnenkort te koop via de ticketshop (www.theaterdewillem.nl) of aan de kassa van Theater De Willem.