PAPENDRECHT – RTV Rijnmond meldt dat burgemeester Aart-Jan Moerkerke van Papendrecht voorstander is van een landelijk verbod op vuurwerk.

“Als je ziet hoeveel schade en verwondingen vuurwerk landelijk aanricht, dan is zo’n verbond wenselijk of zelfs noodzakelijk.”

De burgemeester benadrukt wel dat hier ook handhaving bij hoort en een discussie over de verkoop van vuurwerk. “Wel verkoop vergunnen, maar daarna zeggen dat het niet afgestoken mag worden, maakt je niet geloofwaardig. Kortom, het gaat om meer dan alleen verbieden.”

De Papendrechtse gemeenteraad heeft aangegeven dat er een “goed gesprek” moet komen met de inwoners. Daarin moet niet alleen een eventueel verbod op consumentenvuurwerk worden besproken, maar ook de handhaving en de behoefte aan een centrale vuurwerkshow. “Of beter nog, een laser- of droneshow.”

Moerkerke vindt dat Rotterdam door het lokale verbod een duidelijk signaal afgeeft naar het kabinet. “Dat voert de druk voor een landelijke beslissing op.” Ook binnen de Drechtsteden wordt nagedacht over een krachtig signaal richting de minister, zegt de Papendrechtse burgemeester. “Mijn collega uit Sliedrecht heeft me al benaderd of ik daaraan mee wil doen en ik heb daar hartgrondig ‘ja’ op gezegd.”

Bron: Rijnmond.nl