DRECHTSTEDEN – Honderd leden die ieder jaar, honderd euro of meer doneren en zo een stevige basis vormen voor draagkracht. Dat is de gedachte achter de club van 100 van de Autisme Experience. Tijdensde nieuwjaarsborrel in Restaurant Post werd de club gelanceerd. De eerste 33 leden zijn inmiddels binnen.

De Autisme Experience zet zich in om af te rekenen met stigma’s rondom autisme. Met evenementen, workshops en mobiel theater de ‘Brain On Wheels’ zijn ze de afgelopen 2 jaar steeds meer zichtbaar geworden in en om de Drechtsteden. Zo waren ze onder andere onderdeel van de Dordrechtse Gay Pride met een verhaal over autisme en transseksualiteit. En werd er een sporttoernooi voor kinderen met autisme georganiseerd.

Zonder subsidies, of bijdrage van de gemeente weet de Autisme Experience zich de afgelopen jaren goed draaiende te houden. Voor evenementen werden sponsoren aangetrokken. Vanwaar deze insteek? We vragen het Silvia Kloppers een van de bestuursleden; “Er was nog geen vorm om sponsors meer gestructureerd te betrekken. De Club van 100 verbindt de sponsors en geeft ons een stevige financiële basis. We hebben het bedrag expres laag gehouden, hierdoor hebben zelfs al een aantal families zich aangemeld. Maar een hoger bedrag is natuurlijk welkom“

Naast alle events en activiteiten in beeld en tekst online, zijn er ook plannen voor een Autisme Experience Centrum. Hierover is de laatste twee jaar wat minder gecommuniceerd. Maar de komst van een dergelijk beleving centrum dat in basis moet lijken op Science Centre Nemo in Amsterdam, blijkt nog niet van de baan. Evelien Huijssen, één van de initiatiefnemers: “De afgelopen jaren hebben we nodig gehad om het design verder te ontwikkelen. Dat doen we samen met creatief bureau Perspekt Studio’s in Haarlem. Nu de ontwerpen klaar zijn, leggen we de laatste hand aan ons bouwplan en de opzet voor de exploitatieplan en kunnen we later dit jaar naar buiten. Dan zullen we nog veel meer steun nodig hebben. Dan redden we het niet met hier en daar honderd euro. Met de club van 100 laten we eigenlijk al zien hoe breed gedragen ons initiatief is. We zijn er van overtuigd dat dat investeerders, fondsen, gemeente en rijksoverheid dat laten meewegen.”

Omdat er de komende jaren hard gewerkt gaat worden, is het bestuur uitgebreid met vastgoedondernemer Marc Janssen, singer-songwriter en ervaringsdeskundige Francesco Daniel en ambulant schoolbegeleider Karin van der Sluis die eerder als bestuurslid betrokken was bij de city-swim.

Aanmelden voor de club van 100 kan eenvoudig via de website van de Autisme Experience op de pagina sponsors.

www.autismeexperience.nl/sponsors