PAPENDRECHT – De Egelopvang vangt jaarlijks meer dan 600 zieke, zwakke en gewonde egels op. Om meer egels zo goed mogelijk voor te bereiden op hun uiteindelijke vrijlating in goede gezondheid is een speciale egeltuin aangelegd bij de egelopvang. In de compleet nieuw aangelegde tuin zijn tien afzonderlijke verblijven gecreëerd met beplanting en schuilplekken, die volledig aansluiten bij het welzijn van de egel.

De wildopvang is een begrip in Papendrecht, Rotterdam en de Drechtsteden. Sinds 2013 worden hier egels opgevangen en door het wegvallen van andere egelopvangen in de omgeving, neemt het aantal egels dat binnenkomt steeds verder toe. Recent is de locatie daarom voorzien van een nieuwe quarantaine-unit met speciale koeling. Voordat de herstelde egels teruggezet worden in de natuur moeten ze in buitenhokken wennen aan omgevingsgeluiden en de wisselende temperatuurverschillen. De bestaande vijf eenvoudige buitenverblijven konden de toegenomen hoeveelheid egels niet aan. Mede door een gift van de Stichting Het Waardige Dier is de gerealiseerde egeltuin de eerste in Nederland en biedt deze de perfecte plek voor de herstelde egels, waardoor ze een betere kans in de natuur hebben.

De egel in de vrije natuur heeft het zwaar en als er niet meer groen gecreëerd wordt voor dit bijzondere dier, belandt hij op de lijst met bedreigde diersoorten. Deze natuurvriendelijke egelvriendelijke tuin biedt bovendien inspiratie voor mensen met een tuin. Aardoom Hoveniers in Ridderkerk heeft deze natuurlijke tuin ontworpen met het oog op het gedrag van de egel.