PAPENDRECHT – Een van de agendapunten op de vergadering van de raadscommissie ABZ op maandag 14 september was de notitie van D66 waarin wordt gepleit voor een roetveegpiet in plaats van Zwarte Piet. D66 betoogde daarin dat Zwarte Piet kwetsend is voor mensen van kleur. D66 wil de afschaffing van Zwarte Piet afdwingen door de gemeentelijke subsidie te stoppen en ervoor te zorgen dat de burgemeester Sinterklaas niet meer ontvangt als hij vergezeld wordt van Zwarte Pieten.

De commissie toonde begrip voor de argumentatie, maar ging niet mee met D66. De overige fracties pleitten voor gesprekken over dit onderwerp. Martin Verweij, fractievoorzitter van het PAB, vond dat het maatschappelijk middenveld bepaalt hoe het Sinterklaasfeest er uiteindelijk uit zal zien. Ook anderen vonden dat een stille overgang veel beter was dan stevige maatregelen.

Burgemeester Aart-Jan Moerkerke maakte duidelijk dat de intocht dit jaar helemaal niet doorgaat vanwege de coronacrisis. Over een alternatief wordt nagedacht. Over de gewenste kleur van Piet had hij geen mening.

Bron: Papendrecht.net