PAPENDRECHT – Leerlingen van het Willem de Zwijger College uit Papendrecht hebben zaterdag het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi gewonnen. Ruim 250 scholieren uit heel Nederland gingen met elkaar in

debat over diverse kinderrechtenthema’s. UNICEF Nederland organiseerde het toernooi samen met Stichting Nederlands Debat Instituut. Samen met zeven andere teams doen de jongeren uit Papendrecht mee aan de debatfinale met Kamerleden op Kleine Prinsjesdag.

Scheiding en kinderarbeid
Het debattoernooi vond plaats op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. Maar liefst 45 leerlingenteams gingen met elkaar de woordenwedstrijd aan over de positie van kinderen wanneer hun ouders scheiden. Maar ook over onderwerpen zoals kinderarbeid en privacy. Alle teams debatteerden drie rondes waaruit 8 winnende teams naar voren kwamen.

Hoogste puntenscore
‘Superleuk dat we gewonnen hebben! We debatteren nog niet eens zo lang en staan dan ineens op het podium, hoe vet is dat?’ zei een van de deelnemers van de winnende teams na afloop van het debatspektakel. De jongeren uit Papendrecht maakten indruk op de jury, samen met de andere winnende scholen: het Vossius Gymnasium uit Amsterdam, het Emmauscollege uit Rotterdam, het Kalsbeek College uit Woerden, het Stedelijk Gymnasium uit Arnhem, het Mendelcollege uit Haarlem en het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp. Alle winnende teams krijgen een uitgebreide debattraining in de aanloop naar Kleine Prinsjesdag op 13 september in de Haagse Ridderzaal.

Nieuwe koning
Parallel aan het debattoernooi liep ook een sprekerswedstrijd voor de nieuwe Koning(in) van de Jeugd. Voor het eerst werd de nieuwe koning door een jongerenpubliek gekozen. De 14-jarige Yusuf Khalid van het Vossius Gymnasium uit Amsterdam won deze wedstrijd, als meest bevlogen spreker. De nieuwe koningzal zich het komende jaar sterk maken voor het welzijn van jongeren. In zijn speech vroeg hij aandacht voor de 150.000 jongeren in Nederland die met zichzelf in de knoop zitten. Op Kleine Prinsjesdag zal Yusuf een eigen troonrede voordragen aan Kamerleden en bewindslieden.

Opkomen voor je recht
Leerlingen leren tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi en de verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd over het belang van kinderrechten. Hierdoor kunnen zij beter opkomen voor hun rechten én die van anderen. UNICEF heeft als doel, in opdracht van de VN, dat alle kinderen in Nederland weten en begrijpen wat hun rechten zijn. 

Bron: Unicef Nederland