Onlangs op een verjaardag laaide hij weer op, die vermaledijde zwartepietdiscussie. Ik had helemaal geen zin om er aan deel te nemen maar je moet ergens over praten op zo’n verjaardag. Zo genuanceerd mogelijk leverde ik mijn bedrage. Alle clichés zoals gebrek aan empathie voor een onschuldige volkstraditie tot institutionele discriminatie die zijn oorsprong vindt in het slavernijverleden passeerden weer de revue.

Om van het oeverloze gekwetter van mijn schoonzus af te komen besloot ik mijn neefje van vijf in de discussie te betrekken.:
“Zeg, Wesley, wat vind jij eigenlijk van Zwarte Piet, vroeg ik.”
“Ik vin Zwarte Piet stom. “
“Dat begrijp ik wel …” kwam mijn schoonzus ertussen en voor ze daar iets aan kon toevoegen interrumpeerde ik snel: “En waarom vind jij Zwarte Piet stom?”

“Hij heb een stomme zak en een stomme roe en pepernoten zijn vies want die zijn bitter en ik lust geen bitter. Ze plakken ook aan je tanden. Kruidnoten gaan wel maar pepernoten zijn vies, vooral as je ze van de grond moet oprapen. Hij doet ook raar, Zwarte Piet.”

“Wat doet ie dan precies”, vroeg mijn schoonzus snel. “Nou hij doet heel raar druk.”
“En wat vind je van zijn uiterlijk?”, voegde ze toe.
“Ook stom. Hij heb rare oorbellen, rare pet met een veer, en hij heb maillot aan. Vin ik raar bij een man.” “Vind je niet dat ie veel op je vriendje Ricardo lijkt”, brengt alerte schoonzus weer in.
“Op wie?” “Op Ricardo, je klasgenootje uit Suriname.”
“Ricardo komp helemaal nie uit Suriname.”
“Ja, maar z’n ouders wel. Die zijn ook zwart.”
“Nietus, Ricardo en z’n papa en mama zijn bruin. Nie zwart. En van de zomer was ik zelf ook hartstikke bruin. Bijna net zo bruin als Tante Moniek maar die gaat drie keer per jaar naar Spanje, dus dat telt niet, zeg jij zelf altijd.”

Mijn schoonzus houdt nu wijselijk haar mond. Even overweeg ik om Wesley te vragen wat hij er van zou vinden als het hele Sinterklaasfeest wordt afgeschaft maar ik ben bang dat hij zal zeggen dat hij de cadeautjes die hij dan krijgt toch altijd stom vindt en dat wil ik mijn schoonzus niet aandoen.

Beste lezer, ik ben blij dat de voetbalcompetitie weer begonnen is want zelfs gesprekken over voetbal zijn interessanter dan die zwartepietdiscussie. Ik ben daar helemaal klaar mee. Vooral dankzij mijn neefje Wesley.