101 bomen extra geplant

0
345

PAPENDRECHT – Dit najaar plant de gemeente ruim 85 extra bomen langs het meest noordelijke deel van de Veerweg. De bomen komen tussen de rotonde met de Burgemeester Keijzerweg en de Witte Brug. Daarnaast worden 16 bomen geplant in het grasveld bij het kruispunt Burgemeester Keijzerweg – Molenlaan.

Niemand zal het ontkennen: bomen zijn in vele opzichten belangrijk voor de mens. Ze verfraaien onze woonomgeving en dragen bij aan verbetering van de luchtkwaliteit door zuurstof te produceren en tegelijkertijd CO² op te nemen en fijnstof af te vangen.

Wie op hete dagen op zoek is naar een lekker verkoelend schaduwplekje, kan gebruikmaken van een flinke boom. Niet alleen de schaduw is heerlijk maar door verdamping in de bladeren is het rondom een boom tot 2 graden koeler.

Bij heftige regen zijn bomen juist weer enorm nuttig doordat de bladeren veel extra water vasthouden. Bij hoosbuien is de wateroverlast in de buurt van bomen en ander groen (ook uw tuin!) merkbaar minder.

En dan nog de bijdrage van bomen aan de biodiversiteit. Vogels bouwen hun nesten in bomen, sommige vleermuissoorten wonen in bomen en bomen zijn een voedselbron voor vogels en insecten. Vooral ter bevordering van die biodiversiteit plant de gemeente langs de Veerweg verschillende soorten bomen, met name inheemse soorten zoals els en wilg.

De Veerweg is één van de oudste wegen van Papendrecht en vormt van oudsher de verbindingsweg met de Alblasserwaard. In het ontwerp hebben wij daarom ook rekening gehouden met deze historische functie: het ontwerp en de toegepaste soorten versterken de relatie met het achterliggende landschap.

Bron: gemeente Papendrecht