De Heerlijkheid van Papendrecht: mysterieus verleden

0
1055

PAPENDRECHT – Na een artikel in AD De Dordtenaar en in enkele regionale media is De Heerlijkheid van Papendrecht blij verrast door de leuke reacties over het boekje “De vrienden van de Heerlijkheid” dat onlangs is uitgebracht. Het boekje is op initiatief van Servicebureau Onderwijs en Cultuur Dordrecht geschreven door de Papendrechtse schrijfster Hermien Stok en geïllustreerd door Ciska de Vries.

Het boekje is eigenlijk bedoeld voor scholieren die op deze manier kunnen ontdekken hoe mensen ruim 200 jaar geleden in hun dorp leefden, maar het is ook voor ouderen zeker de moeite van het lezen waard. De schrijfster, die zich mede heeft laten inspireren door een bezoek aan de oude kelder van de Heerlijkheid, laat het boek zich afspelen rond het jaar 1800.

Ester Korteland van De Heerlijkheid van Papendrecht zegt desgevraagd dat ze blij verrast was toen ze van het initiatief hoorde om een boekje uit te brengen. Uiteraard was ze graag bereid om haar medewerking aan het project te geven. Het huidige pand aan Kerkbuurt 56 is immers gebouwd op de fundamenten van het huis dat daar rond het jaar 1500 heeft gestaan. Het huis dat bewoond moet zijn geweest door de notabelen, rechters en bestuurders in de tijd dat ons land nog geen gemeentes kende, is verloren gegaan en op dezelfde plek is later het huidige pand gebouwd. De huidige boomgaard van de Heerlijkheid was de tuin van eeuwen geleden.

“De kelder van de Heerlijkheid is al eeuwenoud”, zegt Ester Korteland. “Er is ook een tweede kelder aanwezig maar daar is al eeuwenlang niemand in geweest. Het is ook voor ons een mysterie wat daar in zit. We hebben wel eens een heel voorzichtige poging gedaan om een klein gaatje in de muur te maken maar archeologen hebben ons verzekerd dat we daar niet meer verder moesten gaan. Het blijft dus een geheim wat zich eventueel in die oude kelder bevindt”.

De aandacht voor het verleden van het voormalige Huis van de Heren van Papendrecht is waarschijnlijk gelegen in de C.J.M. de Bruin Waarderingsprijs die De Heerlijkheid van Papendrecht in 2018 in ontvangst mocht nemen. Ester Korteland zegt hierover: “We waren zeer vereerd met die prijs die echt als een welkome verrassing kwam. En nu zijn we erg blij met de aandacht die onze Heerlijkheid ten deelt valt door het boek. Opnieuw iets om trots op te zijn”.

Het boekje “De vrienden van de Heerlijkheid” is voorlopig alleen te koop in de winkel van De Heerlijkheid van Papendrecht aan de Kerkbuurt 56.