Stimuleren van aansluitingen op warmtenet

0
520

PAPENDRECHT – De gemeente Papendrecht gaat op initiatief van het CDA en de ChristenUnie particuliere woningbezitters stimuleren om zich aan te sluiten op het warmtenet. Het warmtenet staat ook bekend als stads- of blokverwarming. Het is een soort cv-installatie in het groot.

Het amendement hiervoor werd donderdagavond gesteund tijdens de begrotingsvergadering door PAB, OP en GroenLinks. Hierdoor kreeg het college van Papendrecht de opdracht om ermee aan de slag te gaan.

Wethouder Arno Janssen van onder meer duurzaamheid reageerde hierop met de opmerking dat dit te vroeg komt. Pas in de zomer van 2021 presenteert de gemeente een visie over duurzaamheid en energie in de toekomst. Volgens fractievoorzitter Leon van den Dool van het CDA is het belangrijk om er alvast over na te denken. De energietransitie is ingrijpend en belangrijk en de brandstoffen raken op. Het CDA en ChristenUnie vinden in hun amendement dat Geothermie in onze regio een realistische en duurzame oplossing is.

Janssen wil wel de Enecogelden inzetten om dit peperdure proces mee te bekostigen. Papendrecht heeft in het afgelopen jaar 27 miljoen euro op haar bankrekening mogen bijschrijven vanwege de verkoop van de aandelen van energiebedrijf Eneco, waarvan de gemeente deels eigenaar was.

Deze regio blijkt zeer geschikt voor het onttrekken van warmte uit de bodem. Geothermie is een zeer duurzame bron van verwarming of verkoeling. Bij ondiepe geothermie (1,5 tot 2 km diep) is er geen sprake van onttrekking van vloeistoffen uit de bodem, maar alleen van circulatie van die vloeistoffen Dit geeft het planbureau voor de leefomgeving aan.

Bij herbouw van een wijk zoals bij Kraaihoek-Noord, grootschalige renovaties van woningen van de woningcorporatie en bouw van nieuwe appartementencomplexen wordt de aanleg van warmtenetten concreet. Dergelijke grote projecten bieden de kans om in één keer een groot aantal woningen aan te sluiten op een warmtenet.

De transitievisie warmte, waarover de gemeente volgend jaar verder gaat praten, noemt de woningcorporaties als startmotor. Het warmtenet wordt aangelegd door de straat of buurt. Het is het beste en goedkoopste moment om het warmtenet aan te sluiten bij de aanleg. Het warmtenet wordt economisch beter haalbaar als veel woningen ‘op de route’ aansluiten.

Bron: de Klaroen