Column Peter de Liefde: Vaccin

0
679

PAPENDRECHT – De afgelopen tien dagen zijn we verblijd met het goede nieuws dat er al twee werkende vaccins tegen corona zijn ontwikkeld. In januari verwacht men al te kunnen beginnen met massaal vaccineren.

Even kreeg ik een euforisch gevoel. Zo van yes, hè, hè, zie je wel dat altijd alles goed komt en ik wist die extase minstens een uur vol te houden. Toen begon ik me langzaam af te vragen hoe dat straks zal gaan met dat inenten. Vroeger was alles simpel. Als er op televisie gezegd werd dat het gezond was om drie glazen melk per dag te drinken dan deed je dat. Je ouders en de dokter zeiden het ook dus er was geen enkele twijfel over.

Tegenwoordig wordt elke vorm van autoriteit gewantrouwd. Alles is één groot complot. Dat vaccin natuurlijk ook. Het spul is veel te kort getest en je zult zien dat iedereen die zich laat vaccineren na drie jaar dood gaat. Dat is de schuld van Bill Gates want die vindt dat er teveel mensen op de wereld zijn. Miljoenen meelopers lopen de bedenkers van dergelijke complotten achterna. Domme meelopers, denk ik vaak, die zelf niet nadenken maar meegaan in foute theorieën van foute leiders.

In dat soort complotten ga ik zelf natuurlijk niet mee. Daar ben ik veel te verstandig voor maar ga ik straks klakkeloos een prikje halen omdat Mark Rutte zegt dat het veilig is? Nou, nee, ik ga er toch eerst over nadenken. Ben wel benieuwd wie of wat mij over de streep gaat trekken.

Wetenschappelijke publicaties? Ja, als de knapste koppen die in The Lancet en andere vooraanstaande bladen publiceren zeggen dat het safe is dan betekent dat veel voor me, maar een garantie is het niet.
Mijn vrienden dan? Veel van hen acht ik zeer intelligent maar, eerlijk gezegd, is er niet één bij van wie ik verwacht dat ie met dusdanig doorslaggevende argumenten komt dat ik zijn advies om me te laten inenten zomaar zal opvolgen. Of is het gewoon een kwestie van getallen? Als al mijn vrienden het vaccin nemen zal ik misschien niet achter durven blijven omdat ik dan beschouwd word als eigenwijze domme drol. Hum, ik weet het niet. Heb ik ruggengraat genoeg om een uitzondering te durven zijn of ben ik ook een meeloper? Waarschijnlijk meer van het laatste dan ik toe zal willen geven.