Fast Forward tussenjaar op de Willem

0
1003

PAPENDRECHT – Nadat in schooljaar 2019-20 begonnen was met ‘One Day Forward’, ging in september 2020 de eerste lichting van het maatwerkjaar ‘Fast Forward’ op het Willem de Zwijger College van start.

Op het rooster staan -in plaats van de gebruikelijke vakken Nederlands, Engels, wiskunde en biologie- nu o.a. ‘oude talen en verhalen’, ‘weer en wereld’, ‘mindset en focus’, ‘science’ en verschillende creatieve vakken op het programma.

Fast Forward is bedoeld voor meer- en hoogbegaafde kinderen uit de hele regio. Vaak hebben zij een of meerdere jaren overgeslagen op de basisschool en vinden zij er ook geen uitdaging meer. Op sociaal-emotioneel gebied zijn deze jonge kinderen ook nog niet toe aan het voortgezet onderwijs. Het Willem de Zwijger College heeft voor deze leerlingen, die anders tussen wal en schip raken, een volledig tussenjaar opgezet.

Deze meer- en hoogbegaafde leerlingen krijgen tijdens dit schooljaar de kans om te groeien en zich te ontplooien, zonder dat al aan de stof van de middelbare school wordt begonnen. Het is dus niet opnieuw een versnelling; de focus ligt veel meer op het proces dan op wat er af moet zijn. Omdat juist op dit vlak moeilijkheden naar voren komen bij deze doelgroep, wordt daar door intensieve coaching en aandacht in de lessen de nadruk op gelegd. Denk bijvoorbeeld aan het vastlopen bij samenwerken, gebrek aan concentratie en motivatie of blokkeren door een gevoel van onrechtvaardigheid.

Met een team van enthousiaste docenten heeft Eveline Bergwerf (ECHA-specialist in gifted education) het programma samengesteld. Het team streeft ernaar de leerlingen uit te dagen, eventuele achterstanden weg te werken en de leerlingen volgend schooljaar weerbaar, sterk en vol enthousiasme in het voortgezet onderwijs te laten starten.

Wie meer informatie wil over het programma of het aanmelden voor het schooljaar 2021-2022 kan contact opnemen met coördinator hoog- en meerbegaafdheid mevr. drs. E. Bergwerf via begaafd@wdezwijger.nl.