Schone Rivieren

0
588

REGIO – Samen met 800 vrijwillige rivierafvalonderzoekers brengt Schone Rivieren de plasticvervuiling in Nederland in kaart en pakt het probleem aan bij de bron.

Schone Rivieren ruimt samen met 5.000 vrijwilligers afval op langs de rivieroevers. Schone Rivieren werkt samen met consumenten, bedrijven en overheden aan het doel om plasticvrije rivieren in Nederland te realiseren in 2030.

Om te voorkomen dat afval vanuit de rivieren in de zee belandt, is er een bredere aanpak nodig. Voor het eerst in Nederland heeft Schone Rivieren daarom een rivierafvalonderzoek opgezet met behulp van burgerwetenschap. Dit houdt in dat vrijwilligers data verzamelen voor wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd langs verschillende grote rivieren in Nederland.

Vrijwilligers worden opgeleid tot rivierafvalonderzoekers. Twee keer per jaar brengen rivierafvalonderzoekers het afval langs de rivieren in kaart. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage aan kennis over de herkomst van het afval aan het licht gebracht. Schone rivieren maakt gebruik van de OSPAR-methode. De gegevensverzameling volgens deze methode geeft gedetailleerde informatie over het type en de samenstelling van het afval dat op de oevers ligt.

Schone rivieren is op zoek naar nieuwe vrijwillige rivierafvalonderzoekers. Meer informatie is te vinden op de website van Schone Rivieren.

Bron: www.schonerivieren.org