AED in Vrijheer van Eslaan

0
542

PAPENDRECHT – In de Vrijheer van Eslaan hangt binnenkort een AED. De bewoners uit de wijk doneerden door middel van crowdfunding voor een AED via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting. De actie was een groot succes, want de buurt haalde binnen 5 dagen voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen. Op 1e Kerstdag kwam de laatste donatie binnen en was de financiering rond.

Initiatiefnemer van de actie Aldert van Dijk: “Wegens alle narigheid rondom Corona gedurende het hele jaar wilde ik wat goeds voor de wijk doen om het jaar toch nog enigszins positief af te sluiten. Onze wijk was nog een blinde vlek op de 24/7 AED kaart in Papendrecht. Door inzet van 72 donateurs hebben we de benodigde € 1660,- binnen 5 dagen opgehaald. Ik ben supertrots op mijn wijkgenoten, hopelijk kunnen we nu nog sneller dan voorheen levens redden”.

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en staan aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

Bron: Puur Papendrecht