Kerkklok Dordrecht luidt nieuwe jaar in

0
675

DORDRECHT – Tijdens oudjaar zal donderdag vanaf middernacht een kwartier lang de grootste kerkklok van Nederland luiden in de Grote Kerk van Dordrecht.

Het Platform Dordtste Kerken zegt dat het de bedoeling is dat het klokgelui een teken van hoop en troost geeft. De laatste keer dat de bijna tienduizend kilo wegende klok werk gebruikt, was bij het begin van de coronacrisis in maart.

De klok is vernoemd naar voormalig burgemeester Jan Noorland, weegt 9830 kilo, is 21 jaar oud en heeft een diameter van tweeëneenhalve meter. Wouter Kolff, de honderdste burgemeester van Dordrecht en zijn opvolger, steunt het luiden van de klokken aan het begin van het nieuwe jaar. Het idee kwam vanuit het CDA en is daarna breed opgepakt en omarmd.

De Dordtse klok is met enige afstand de grootste van het hele land. Op de tweede plek van die ranglijst staat een 26 jaar oude en 9200 kilo wegende klok uit Arnhem. Op plaats 8 staat nog een klok uit de Grote Kerk, namelijk de beiaardklok. Die weegt 6620 kilo schoon aan de haak.

Tientallen kerken in Rotterdam lieten vorige week ook weten mee te zullen doen tijdens de eerste minuten van het nieuwe jaar.

Bron: AD de Dordtenaar