Lichtjes op oorlogsgraven

0
534

PAPENDRECHT – Net als in 2018 en 2019 zijn op Kerstavond op de begraafplaats van Papendrecht lichtjes gezet op de graven van de bemanning van de Lancaster ‘Popeye’. Vanwege de aangescherpte COVID-19 maatregelen was het een kleine ceremonie.

Op ruime afstand van elkaar zijn de lichtjes aangestoken en geplaatst op de graven van de bemanning van de Lancaster die daar al sinds 21 juli 1944 ligt. Namens het gemeentebestuur was wethouder Kees de Ruijter aanwezig en voorts Wim de Leur namens het 4 mei comité, Peter Jan van der Giessen namens de werkgroep Lancaster Popeye en Margré van Wijngaarden namens Stichting Dorpsbehoud Papendrecht.

Na het aansteken van de lichtjes werd 1 minuut stilte gehouden, gevolgd door het noemen van de namen. Met deze lichtjes worden de Australisch-Engelse bemanningsleden herdacht: Charles Alfred Barlow, (19 jaar), Colin Mervyn Clarey, (30 jaar), Douglas Hancock, (20 jaar), Samuel Edward Kirkland, (25 jaar), Edward John Line, (21 jaar), Herbert Charles Luton, (25 jaar) en Arthur Walter Middleton, (21 jaar).

In 2020 zou op grootse wijze 75 jaar Bevrijding gevierd worden. In plaats daarvan kregen we te maken met een andere vijand: COVID-19, die alle herdenkingen en festiviteiten zo goed als onmogelijk maakte. Ook konden hierdoor enkele nabestaanden niet naar Nederland komen om samen 75 jaar vrijheid te vieren, te herdenken en de graven te bezoeken van hun dierbaren.

In de schemering van deze ongewone Kerstavond werd de ceremonie beschenen door de maan, waarmee de aanwezigen opnieuw uitvoering gaven aan de in 1945 gedane belofte: Wij zullen hen steeds blijven herdenken.

Foto: May van der Giessen