Geen hout stoken

0
1057

PAPENDRECHT – Het RIVM heeft een #stookalert afgegeven voor vrijdag 8 januari in de provincie Zuid-Holland. Dit betekent dat de rook die vrijkomt bij houtstook nóg ongezonder is dan in normale weersomstandigheden.

Het RIVM roept mensen op om in ieder geval vandaag geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig, waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkomt men gezondheidsklachten en (geur)hinder bij zichzelf en in de omgeving.

Voor een stookalert moet de situatie met ongunstige meteorologische condities voor een periode van tenminste 6 uur aanhouden en betrekking hebben op een gebied dat minimaal de helft van de provincie beslaat. Per provincie wordt aan de hand van de vastgestelde criteria bepaald of een stookalert afgegeven moet worden of niet. De criteria voor het stookalert zijn in afstemming met het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut en ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgesteld. Het doel van het stookalert is stokers er op te wijzen dat de komende uren de omstandigheden zodanig zijn dat de verontreiniging vanuit de schoorsteen blijft hangen en overlast kan veroorzaken naar de omgeving.

Bron: RIVM