
PAPENDRECHT – Het RIVM heeft in navolging van Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) de grenswaarde voor 4 stoffen, waaronder PFOA, verlaagd. Dat zou kunnen betekenen dat er in de toekomst dus minder van deze stoffen in bodem, oppervlaktewater en het drinkwater mogen zitten.
PFAS zou schadelijker zijn voor de volksgezondheid dan tot nu toe werd aangenomen volgens de EFSA.
Het RIVM heeft de lagere gezondheidskundige grenswaarden nu overgenomen. Deze lagere grenswaarde kan ook consequenties hebben voor de regels die gelden voor de aanwezigheid van PFAS in de bodem en het water. Op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kondigt het RIVM daarom aan de risicogrenzen voor PFAS in bodem, oppervlaktewater en drinkwater opnieuw te berekenen.
Er worden daarom op dit moment nog geen nieuwe adviezen gegeven.
Het RIVM werkt ook aan een doorvertaling van de nieuwste inzichten naar andere PFAS, zoals GenX. GenX is ook een PFAS en wordt door Chemours (afsplitsing van DuPont) gebruikt als vervanger van PFOA.
De gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden hebben het RIVM gevraagd wat de nieuwe waarde betekent voor de onderzoeken naar PFOA die in onze regio in het verleden zijn uitgevoerd.
De gemeenten vinden dat stoffen als PFOA en GenX niet in het milieu thuishoren. De problemen door de vroegere uitstoot van PFOA laten zien hoe belangrijk het is om dit soort situaties te voorkomen. De landelijke overheid erkent deze zorgen en werkt samen met andere landen in Europa om het gebruik en de productie van PFAS aan banden te leggen. “Onze inzet als gemeenten is een gezonde leefomgeving voor onze inwoners. We hebben er bij het ministerie daarom op aangedrongen dat zo snel mogelijk duidelijk wordt wat de nieuwe inzichten betekenen voor onze inwoners.”
Bron: de Klaroen