Krapte op woningmarkt

0
468

REGIO – In Papendrecht en Alblasserdam is een groot tekort aan geschikte koopwoningen.

Dit is de conclusie van Woningmakers Drechtsteden die sinds kort per kwartaal actuele en objectieve woningmarktdata onderzoeken. Woningmakers Drechtsteden doet haar onderzoek in samenwerking met Waltmann Makelaars en heeft als doel om de woningbouw te versnellen door de marktpartijen zoals woningcorporaties, projectontwikkelaars en makelaars samen te laten werken.

In het vierde kwartaal van 2020, ten opzichte van het vierde kwartaal in 2019, is de krapte per gemeente en per type woning extreem hoog en aan het toenemen.

In Papendrecht werden in het vierde kwartaal van 2020 72 woningen verkocht, tegenover 53 in het vierde kwartaal van 2019. In Alblasserdam werden in het vierde kwartaal van 2020 24 huizen en appartementen verkocht, tegenover 21 in het vierde kwartaal van 2019. De gemiddelde verkoopprijs was in Alblasserdam ruim 295.000 euro en in Papendrecht ruim 314.000 euro. Het verschil in de vraagprijs en de transactieprijs was bij Alblasserdam -2,7 procent en in Papendrecht -2,8 procent.

In Papendrecht is juist een groot tekort aan appartementen die kleiner zijn dan 80 vierkante meter. Ook hier is een tekort aan tussenwoningen en hoekwoningen, maar niet zo groot als in Alblasserdam. In Alblasserdam is met name een tekort aan hoekwoningen en tussenwoningen. Het tekort voor appartementen kleiner dan 80 vierkante meter is weer veel minder groot.

Volgens Waltman Makelaars is de afstemming tussen gemeenten en marktpartijen heel belangrijk. Gemeenten bouwen geen woningen en alleen als er afstemming met ondernemers is, kan het proces optimaal versneld worden.

Bron: de Klaroen