Rode kruizen op snelweg

0
808

REGIO – Dagelijks worden de weginspecteurs van Rijkswaterstaat geconfronteerd met het negeren van rode kruizen op de snelwegen. Vaak leidt dit tot (levens)gevaarlijke situaties.

Het aantal uitgeschreven processen-verbaal voor het negeren van rode kruizen in 2020 is met ruim 55% toegenomen.

Er is een aantal weginspecteurs van Rijkswaterstaat beëdigd tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Zij mogen voor een 4-tal verkeersovertredingen een proces verbaal uitschrijven: het negeren van een rood kruis, het rijden op de vluchtstrook, stilstaan op de vluchtstrook en vrachtwagens met een te hoge lading.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat in gesprek met diverse partijen, waaronder justitie. Dit om te kijken naar mogelijk aanvullende acties.

Het afgelopen jaar zijn opnieuw dienstauto’s van weginspecteurs aangereden die op de weg stonden ter beveiliging van een incident. Naast dienstvoertuigen vinden er ook aanrijdingen plaats met zogenaamde botsabsorbers- en pijlwagens. Deze worden ingezet ter beveiliging bij wegwerkzaamheden en incidenten.

Via een in-car navigatiesysteem of app op de telefoon kunnen automobilisten een waarschuwing krijgen als er ergens een auto van de weginspecteur van Rijkswaterstaat op de weg staat ter beveiliging van een incident. Nu komen daar ook botsabsorbers en pijlwagens bij.

Bron: Rijkswaterstaat