Meer informatie over de avondklok

0
505

REGIO – De avondklok in Nederland is verlengd tot woensdag 3 maart 04.30 uur vanwege een mogelijke nieuwe golf van besmettingen.

Dit betekent dat men van 21:00 tot 04:30 uur binnen moet blijven. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn.

Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moet men een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat men voor werk naar buiten gaat, moet men ook een werkgeversverklaring tonen. In sommige gevallen is een formulier niet nodig. Meer informatie is  hier te vinden.

Meer dan 95% van de Nederlanders houdt zich aan de avondklok. De invoering van de avondklok en het beperken van het bezoek naar maximaal één persoon per dag hebben er samen voor gezorgd dat het virus zich minder snel verspreidt. Uit onderzoek blijkt dat het reproductiegetal (R-getal) met ongeveer 10% is afgenomen.

De overige maatregelen van de lockdown blijven doorlopen zoals eerder aangegeven in de persconferentie van dinsdag 2 februari. Het doel van de lockdown is om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen elkaar fysiek ontmoeten. Want hoe minder ontmoetingen, hoe minder besmettingen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg.

Op dinsdag 23 februari besluit het kabinet of de maatregelen van de huidige lockdown en de avondklok worden aangepast. De avondklok wordt eerder dan 3 maart beëindigd als de ontwikkelingen rondom het virus daar reden toe geven.

Bron: Rijksoverheid