Bezuinigingen vallen slecht

0
671

PAPENDRECHT – De door het college van B&W voorgenomen bezuinigingen op de subsidie van een aantal instellingen vallen slecht bij de verschillende organisaties. Dit schrijft Albert Sok vandaag in AD De Dordtenaar.

Het was niet bepaald een verrassing dat er harde klappen zouden vallen. Het was al veel langer duidelijk dat pijnlijke keuzes onvermijdelijk waren om de dreigende tekorten bij de gemeente op te vangen. Er dreigt in 2025 een gat op de begroting van €8 miljoen als er geen maatregelen genomen worden en dus kregen twintig Papendrechtse instellingen vorige week te horen dat de coalitiepartijen in hun subsidie willen gaan snijden worden of dat de subsidie zelfs helemaal wordt beëindigd.

Als de plannen van PAB, ChristenUnie en CDA doorgaan, moet de bibliotheek €200.000 van de €551.908 subsidie inleveren. Directeur Ankie Kesseler van koepelorganisatie Bibliotheek Aan Zet denkt dat de bibliotheek van het restant niet kan voortbestaan. “Daarmee kunnen we niet aan onze wettelijke opdracht voldoen, we maken ons daar grote zorgen over.” Ze voegt daar aan toe: “Er wordt eigenlijk bezuinigd op een een basisvoorziening voor de inwoners. We snappen ook niet goed waar dit vandaan komt. Er is geen onderbouwing.’’

Ook de Stichting Huiskamer, die ieder jaar in de kerstvakantie een ijsbaan op de Markt bouwt, wordt hard getroffen. De stichting zou €40.ooo moeten inleveren en dat is 40% van de begroting. Zonder die subsidie is het over en sluiten voor de ijsbaan, waar elke keer duizenden bezoekers op af komen. Voorzitter Harry Campenhout geeft aan dat dit één van de weinige activiteiten voor alle lagen van de Papendrechtse bevolking is.

Voorzitter Bas den Hartog van de Stichting Beeldenpark Drechtoevers voorspelt dat de beelden langs het Merwehoofd en het Aviolandapad zullen verdwijnen. De volledige subsidie van €7786 wordt beëindigd. Er is dan geen geld meer voor onderhoud van de 30 beelden in Papendrecht en nieuwe beelden kunnen dan zeker niet worden geplaatst.

RTV Papendrecht moet per jaar €5000 subsidie inleveren. Met precies dat bedrag moet ieder jaar een oude schuld bij de gemeente afgelost worden. “Dus als dit inderdaad doorgaat, dan kunnen we die schuld niet aflossen en dan gaan we ergens in de loop van volgend jaar failliet’”, zegt voorzitter Hans Hulswit, die stelt dat de omroep zelf nauwelijks in staat is om meer inkomsten binnen te harken. Een actie afgelopen jaar waarin Papendrechtse ondernemers gratis konden adverteren leverde aardig wat adverteerders op, maar die verdwenen op één na toen er weer betaald moest worden.

Hulswit maakt duidelijk eerst het overleg met de wethouder aan te gaan. Het bestuur heeft een paar suggesties om de pil te verzachten.

Speeltuinvereniging Wip-Wap moet €3732 inleveren. Voor de vereniging is dat veel geld en deze bezuiniging komt nog bovenop een slecht financieel jaar, veroorzaakt door de coronacrisis.

Welzijnsorganisatie Sterk Papendrecht moet €150.000 inleveren van de €1,7 miljoen die het ieder jaar ontvangt. Volgens Anke Verkade van Sterk Papendrecht is de bezuiniging wel pijnlijk, maar staat dat in geen verhouding tot de bezuiniging die de bibliotheek treft. Het is volgens haar nu te vroeg om precies aan te geven wat de gevolgen van de bezuiniging zullen zijn.

Bron: AD De Dordtenaar