Vaccinatie alleen met uitnodiging

0
529

PAPENDRECHT – In het NOS journaal van zondag 14 februari is het beeld ontstaan dat mensen ook zonder afspraak terecht kunnen voor vaccinatie. Dat is niet zo. Alleen mensen die een uitnodigingsbrief hebben ontvangen, kunnen een afspraak maken. De GGD Zuid-Holland Zuid plant geen afspraken in voor die mensen die geen uitnodigingsbrief hebben ontvangen. Het heeft dus geen zin om te bellen als men nog niet aan de beurt is voor een vaccinatie.

Het callcenter van de GGD wordt veel gebeld door mensen die nog niet aan de beurt zijn voor een vaccinatie, maar wel graag gevaccineerd willen worden. Het is begrijpelijk dat mensen zich graag willen laten vaccineren. Toch worden deze mensen niet ingepland. Omdat er landelijk te weinig vaccins beschikbaar zijn, is door de overheid een volgorde gemaakt. Dat betekent dat alleen de mensen die aan de beurt zijn én een uitnodigingsbrief hebben ontvangen, in aanmerking komen voor een vaccin.

Om er zeker van te zijn dat alleen mensen gevaccineerd worden die aan de beurt zijn, wordt iedereen met een afspraak gecontroleerd. Op de priklocatie moet men zijn ID-bewijs laten zien en de uitnodigingsbrief overhandigen.

De mevrouw uit het NOS item werkt binnen een zorginstelling. Zij heeft zich als zorgmedewerkster aangemeld voor een vaccin op basis van een telefoonnummer dat verstrekt is door haar werkgever. In het item van de NOS is ook te zien dat medewerkers van de vaccinatielocatie gevaccineerd worden als er vaccins over zijn. Dat is in lijn met de landelijke afspraak ‘mensen die vaccineren, mogen zelf ook gevaccineerd worden, mits er aan het eind van de dag vaccin over is’. De GGD Zuid-Holland Zuid is terughoudend met het vaccineren van personeel op de vaccinatielocatie. Het personeel wordt alleen gevaccineerd als het vaccin anders, vanwege de houdbaarheid, weggegooid zou worden.