Zorgwoningen in voormalige bieb

0
582

PAPENDRECHT – De voormalige bibliotheek aan de Markt 2 wordt omgebouwd tot zorgwoningen. Woningcorporatie Woonkracht 10, Stichting Philadelphia Zorg en de gemeente hebben hierover overeenstemming bereikt.

Sinds het vertrek van de bibliotheek naar Den Briel staat het pand aan de Markt 2 leeg en is de gemeente op zoek gegaan naar een passende invulling. Stichting Philadelphia Zorg, woningcorporatie Woonkracht10 en de gemeente Papendrecht hebben daartoe vorig jaar in het voorjaar 2020 al een intentieovereenkomst getekend. Het afgelopen jaar is hard gewerkt om tot een voor alle partijen haalbaar plan te komen en dat is gelukt.

Op de locatie komen tien zelfstandige zorgappartementen voor mensen met een verstandelijke beperking met 24 uurs begeleiding. Ook is er plek voor een dagbestedingsruimte, waar behalve de bewoners ook andere inwoners van Papendrecht welkom zijn. Wethouder Arno Janssen: “Wij zijn heel blij dat de leegstaande plint aan de Markt, zo’n mooie maatschappelijke invulling krijgt. Ook de wensen van de direct omwonenden worden hierdoor ingewilligd. Een mooie bredere ingang aan de voorkant en een tuin aan de achterkant van het bestaande appartementencomplex.”

Woonkracht10 vernieuwt tegelijkertijd ook de ingang van 51 bovengelegen ouderenwoningen, waarvan de corporatie al de eigenaar is. Er komt o.a. een representatieve entree. Daarmee beoogt Woonkracht10 de woningen beter geschikt te maken voor de doelgroep senioren. Bestuurder Liesbeth Groeneveld daarover: “In ons beleid maken we de komende jaren extra werk van het bieden van woonmogelijkheden met zorg en begeleiding. Ook zetten we vol in op de wens van ouderen om thuis en in de eigen buurt te kunnen blijven wonen, ook als men ouder wordt, mogelijk te maken. Dit plan past uitstekend bij beide ambities.”

Stichting Philadelphia Zorg biedt in Papendrecht in de naastgelegen Schoolstraat al een aantal zorgwoningen aan. Met het oog op de toenemende vraag wil Philadelphia haar aanbod zorgwoningen binnen onze gemeente graag uitbreiden. Directeur Gerlinde Paas: De Plint aan de markt is een prachtige plek om mensen te laten wonen en hen gewoon onderdeel te laten zijn van Papendrecht. Daarnaast bieden we in de Plint een unieke gelegenheid voor de omwonenden om elkaar en de nieuwe bewoners te gaan ontmoeten.

Woonkracht10 verwacht in het voorjaar een vergunningsaanvraag te doen. Gelijktijdig gaat de corporatie in gesprek met de bewoners van de bovengelegen appartementen. Als zich geen bijzonderheden voordoen, kan na de zomervakantie gestart worden met de werkzaamheden. Voorafgaand gaat Woonkracht10 de bewoners van de bovengelegen appartementen informeren over de plannen.