Speeltuinen en zwembad niet eerder open

0
634

PAPENDRECHT – Ondanks een unaniem aangenomen motie om speeltuinen en het zwembad eerder te openen, zodat kinderen kunnen spelen en sporten, blijven de voorzieningen voorlopig op slot.

Het gemeentebestuur ziet namelijk geen mogelijkheden om de speeltuinen en het zwembad op een verantwoorde manier te openen. Dat schrijft het college aan de gemeenteraad.

Het Sportcentrum heeft volgens het gemeentebestuur aangegeven niet te verwachten dat er vraag zal zijn naar buiten zwemmen in de winter. Bovendien zijn de regels voor buitenwater strenger dan voor binnenwater en daarmee is het aantal zwemmers per tijdsslot strikt gemaximeerd.

Ook heeft de gemeente gekeken naar de energiekosten als het zwembad eerder open zou gaan. De kosten voor een winteropenstelling zijn gebaseerd op de periode tot en met april. Bij een badwatertemperatuur van 21°C komt dit neer op zo’n €34.000. Bij een graad hoger verwarmen komt daar €4000 bij. Dit is exclusief de extra kosten voor personeel. “Het eerder openen van het buitenbad is weliswaar mogelijk maar de verwachting is dat de verhouding tussen kosten (verwarmen, personeel) en baten (beperkte kaartverkoop) niet voldoende is”, zo redeneert het gemeentebestuur.

Uit overleg met speeltuinen blijkt dat zij mogelijkheden zien om eerder open te gaan dan de start van het reguliere seizoen in het voorjaar. Dit is wel afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers die toezicht kunnen houden.

De speeltuinen geven echter aan dat het lastig is om ouders niet toe te laten, aangezien veel kinderen nog niet zonder hun ouders naar de speeltuin kunnen komen. Ouders (en kinderen) ontmoeten elkaar dan, waardoor meer kans is dat het virus verspreid wordt.

“Dat is de reden dat publiektoegankelijke locaties dicht zijn”, legt het gemeentebestuur van Papendrecht uit. “Als één speeltuin opengaat zal dit bovendien een regionaal aanzuigende werking hebben.”

Wettelijk mogen de speeltuinen ook nog niet open. “Indien er versoepelingen komen, wordt in overleg met de speeltuinen bezien of zij alsnog vervroegd open kunnen gaan”, aldus het gemeentebestuur.

De fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP), die de motie ‘Geef ruimte aan de jeugd’ enkele weken terug had ingediend, reageert verbolgen. “De argumenten die het college aangedragen heeft, zijn niet valide. Want de kosten vormen geen belemmering, aangezien de gemeente ook financiële steunpakketten corona heeft ontvangen, en voor de zogenaamde aanzuigende werking bestaat geen enkele aanwijzing”, aldus Ruud Lammers van OP.

De partij vindt het ook onbegrijpelijk dat de overige partijen in de Papendrechtse gemeenteraad genoegen nemen met de uitleg van het gemeentebestuur. Die andere partijen in de raad nemen echter bewust afstand van de redenatie van OP. Zij steunden vorige week een motie van het OP niet, waarin opgeroepen werd om de motie ‘Geef ruimte aan de jeugd’ alsnog uit te voeren.

Bron: de Klaroen