Zo denken reizigers over stations in de Drechtsteden

0
67
Foto: Hans Hulswit

DRECHTSTEDEN – Stations in de Drechtsteden krijgen, net als vorig jaar, gemiddeld een ‘zuinige’ zeven in de jaarlijkse Stationsbelevingsmonitor. Opvallend is de stijging van Dordrecht Zuid, dat qua waardering een flinke sprong maakt van een 6,4 naar een 7,0. “We zijn er blij mee, al hebben we het natuurlijk wel beloofd”, aldus ProRail-woordvoerder Martijn de Graaf.

Het station, gelegen tussen de Dordtse wijken Sterrenburg en Crabbehof, is afgelopen jaar namelijk flink op de schop gegaan. Het grijze en grauwe station maakte plaats voor een toegankelijke, frisse plek met een nieuw perron, wachthokjes en liften.

Goede vooruitgang
“Het is een van de grootste stijgers in Nederland”, merkt De Graaf op. “Het zit echt in de lift. Je ziet dat en merkt dat reizigers het waarderen. Dat is heel erg fijn.”

Ook maandagochtend is te merken dat het station op meer waardering kan rekenen. Fred de Jong, die staat te wachten op de sprinter richting Breda, noemt de verbouwing ‘een goede vooruitgang’ vergeleken een paar jaar geleden. “Het is beter toegankelijk, netter en veiliger”, zegt hij. Marita, die even verderop staat, vult aan: “Er is niet veel te doen, maar ik ben blij dat er in ieder geval een lift is.”

Liften
De liften zorgden sinds de opening van het gerenoveerde Dordt Zuid wel voor kopzorgen bij ProRail. Na meerdere storingen door de hitte werden ze in oktober stilgezet, waarna een technische ingreep voor een oplossing moest zorgen. Sindsdien gaat het beter, al is het nog even zien wat er gebeurt als de temperaturen weer omhooggaan. “We zijn blij dat ze het nu doen en gaan ervoor zorgen dat het zo blijft”, vertelt De Graaf.

Dordrecht Zuid deelt in onze regio de gedeelde tweede plek met Hardinxveld-Giessendam en Boven-Hardinxveld. De meeste waardering is voor station Sliedrecht (7,4), de minste voor Zwijndrecht (6,5). Het centrale station van Dordrecht en station Dordrecht Stadspolders komen op een 6,8 uit in de jaarlijkse Stationsbelevingsmonitor.

Zo scoren alle stations in de Drechtsteden vergeleken met vorig jaar:
Boven Hardinxveld: van een 7,1 naar een 7,0
Dordrecht: van een 6,9 naar een 6,8
Dordrecht Zuid: van een 6,4 naar een 7,0
Dordrecht Stadspolders: van een 6,9 naar een 6,8
Hardinxveld Blauwe Zoom: van een 7,1 naar een 6,8
Hardinxveld-Giessendam: van een 7,2 naar een 7,0
Sliedrecht: van een 7,0 naar een 7,4
Sliedrecht Baanhoek: van een 7,0 naar een 6,7
Zwijndrecht: van een 6,8 naar een 6,5

Kijk hier naar het videoverslag van RTV Dordrecht.

Dit is een artikel van Corrado Francke voor de redactie Drechtsteden.