Arie de Leur overleden

0
28

PAPENDRECHT – Arie de Leur, bekende en markante Papendrechter, is op 20 september overleden. Hij was 96 jaar oud.

Bij het uitbreken van de oorlog was hij werkzaam bij vliegtuigfabriek Aviolanda, waar hij al snel begon met het doorspelen van informatie aan het verzet. In 1944 werd hij ‘line-crosser’. Vanuit Sliedrecht voer hij met een sloep midden in de nacht door de Biesbosch langs de Duitse linies op en neer naar het bevrijde zuiden. Al snel besloot hij niet terug te keren en zich aan te melden bij het Engelse leger.

Hij hoorde tot de kleine groep geallieerde militairen die bij de bevrijding Sliedrecht binnenreed. Hij was toen al ingekwartierd in hotel De Korenbeurs in Roosendaal, waar hij mateloos verliefd werd op de dochter van de eigenaar. Het leidde tot een huwelijk van bijna 70 jaar.

Na de oorlog ging hij weer aan de slag bij Aviolanda, waar hij al snel leiding gaf aan de grote afdeling Verspaning. Maar ook naast zijn werk bleef hij zeer actief.

Oudere Papendrechters herinneren zich hoe hij er in 1965 voor zorgde dat Aviolanda een helikoptervlucht naar de voetbalwedstrijd in Emmen regelde met de kampioensploeg van Voetbalvereniging Papendrecht.

Een makkelijke man was het zeker niet. Als zaken hem niet zinden, was hij een lastige opponent. Menig wethouder en raadslid herinnert zich zijn betrokkenheid. Ingezonden brieven, artikelen of een actiecomité, het waren allemaal middelen die hij als makkelijk spreker en schrijver graag inzette. Het laatste comité dat hij oprichtte, verzette zich tegen de vestiging van een supermarkt op de plaats van de bibliotheek. Hij was toen 93 jaar, maar won zijn zaak glansrijk.

Evengoed had hij een groot gevoel voor humor en maakte hij maar weinig vijanden. Oud-burgemeester De Bruin noemde hem deze week een markant, aimabel en bijzonder mens. De Leur zou het met hem eens zijn geweest.

Wim de Leur, de oudste zoon van Arie, is dinsdag 6 oktober te gast bij Cora Vastenouw in Trots op Papendrecht om 19:00 uur. Hij zal daar uitgebreid vertellen over het leven van zijn vader.

Tekst: de Klaroen