Column Peter de Liefde: alles verandert

0
862

PAPENDRECHT – Alles verandert veel sneller dan je denkt. Daar kwam ik achter toen ik voor mijn radioprogramma “Mens Durf te Leven’ op zoek ging naar een sinterklaasplaat die binnen de kleinkunst-context van dat programma niet zou misstaan. Het eerste waar ik aan dacht was het lied ‘Sinterklaas Wie Kent Hem Niet’ van Henk & Henk.

Op Spotify had ik hem snel gevonden. Tot mijn stomme verbazing echter wordt het vermeld als ‘Sinterklaas Wie Kent Hem Niet’ met tussen haakjes ‘Regenboogversie 2013’ . Ik draai het nummer snel af en het woord ‘zwarte’ blijkt telkens vervangen door een andere kleur uit de regenboog. Slimme oplossing, maar er zijn drie dingen die me verbazen.

Ten eerste vind ik het opvallend dat de originele versie niet te vinden is op Spotify. Dat suggereert eigenlijk dat de makers niet alleen hun oren hebben laten hangen naar de nieuwe tijdgeest, maar dat ze zich zelfs een beetje schamen voor de oorspronkelijk tekst.

Daarnaast verbaast het me dat iemand als Henk Westbroek (één van de makers, en waarschijnlijk de tekstschrijver) het lied heeft aangepast. Ik ken de man niet alleen als een behoorlijk eigenwijs figuur maar ook als politiek zeer actief in kringen van Leefbaar Utrecht en dat is toch bepaald geen club waarvan je verwacht dat ze voor het afschaffen van Zwarte Piet zijn.

Maar, beste lezer, wat nog het meest verbazingwekkend is is dat de aanpassingen in het lied blijkbaar al aangebracht zijn in 2013. Tweeduizenddertien! Dat is zeven jaar geleden! Voor mijn gevoel is die zwartepietendiscussie pas een jaar of drie aan de gang.

Moet ik me eigenlijk dus niet het meest verbazen over mezelf? Ben ik, met mijn zestig jaar, inmiddels al zo oud en conservatief dat het allemaal een beetje te snel voor me gaat? Is dat normaal op mijn leeftijd? Ik denk eigenlijk dat die verkeerde inschatting qua tijd die verstreken is voortkomt uit het feit dat, naar mate je ouder wordt, je steeds vaker hetzelfde meemaakt. Al die decembermaanden die ik de laatste twintig jaar meegemaakt heb, zijn zo erg op elkaar gaan lijken in mijn herinnering dat ik ze voor vijf decembermaanden aan ben gaan zien in plaats van twintig.

Is dat ernstig? Ja, tamelijk. Is er iets aan te doen? Ja, in het vervolg ga ik me veel vaker hard maken voor veranderingen. In mijn beleving maak ik dan veel meer mee. Die corona-kerst is in die zin ook wel interessant. Die ga ik me een stuk beter herinneren dan al diezelfde eenheidskerstmissen van de jaren daarvoor. Ik kijk er naar uit!