De regenboogvlag in top op de Willem

0
588

PAPENDRECHT – Vrijdag 10 december was het ook op het Willem de Zwijger College Paarse Vrijdag. Wat deze dag bijzonder maakte is dat leerlingen en personeel, door het dragen van de kleur paars, hun solidariteit konden tonen met lhbti+’ers. Dit jaar viel deze dag ook nog samen met de Dag van de Mensenrechten, dat is een prachtcombinatie, want iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent èn gerespecteerd te worden.

Om tien uur kwam burgemeester Annemiek Jetten de regenboogvlag hijsen. Die procedure verliep niet zonder problemen. Het haakje van het touw zat niet op de juiste plaats; zodoende werd de mast eerst omlaag gehaald en daarna ging zevenkleur in top. Deze ‘hobbel bij het hijsen’ is een mooie metafoor voor de ‘struggle’ die leerlingen bij het uitvinden van en uitkomen voor hun identiteit meemaken. Dat is niet makkelijk.

De school was versierd met zelfgemaakte posters, paarse vlaggetjes en ballonnen. Op het schoolplein gaf Golden Army dansdemonstraties, die uitnodigden om mee te doen. Bij de voorlichtingsstand waren folders, krantjes, stickers, pennen en polsbandjes te krijgen en in iedere klas werd een filmpje over de materie van deze dag vertoond.

Al met al kijkt de Willem met een goed gevoel terug op deze Paarse Vrijdag. Er heerste een vrolijke en ook feestelijke sfeer in school. Directeur-bestuurder Aat van Genderen zegt vol trots: “Heel, heel erg bedankt voor deze geweldige dag. We hebben ons als school van onze beste kant laten zien. De aanwezigheid van de burgemeester gaf een mooie extra dimensie aan het geheel. Ze was erg goed voorbereid en had oprechte belangstelling voor de leerlingen en het personeel”.

Foto: Sterre van de Nadort