Onderzoek over koopzondagen

0
530

PAPENDRECHT – Het onderzoek dat door het Onderzoekscentrum Drechtsteden (OCD) is uitgevoerd naar de mening van Papendrechters over de zondagssluiting, laat zien dat een meerderheid wil dat de winkels iedere zondag open zijn. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de gemeenteraadsfracties van VVD, D66 en PvdA.

Het onderzoek keek naar de mening over de verruiming van het aantal koopzondagen, zoals die sinds begin maart van kracht is. Vanwege de coronacrisis mogen levensmiddelenwinkels nu iedere zondag open.

Een ruime meerderheid van 70% is voorstander van de huidige, volledige zondagsopenstelling, 21% is tegen en 9% stemde neutraal. Ruim de helft van de ondervraagden (61%) van de ondervraagden wil de zondagsopening zelfs verruimen van levensmiddelenwinkels naar álle winkels, zolang de coronacrisis duurt.

Het besluit voor koopzondagen zou binnenkort kunnen worden teruggedraaid, aangezien de extra openstelling door de gemeenteraad gekoppeld is aan noodverordeningen. Zolang die er zijn, mogen levensmiddelenwinkels elke zondag open. Op 1 december wordt de coronanoodwet van kracht en vervallen de noodverordeningen. Sommige fracties zouden de koopzondagen weer willen verbieden.

“Deze behoudende coalitie kiest duidelijk voor selectieve participatie. Vraagt uitsluitend de mening van inwoners als het hen uitkomt. Zo blijkt maar weer; een stem op lokaal is niet neutraal,” aldus Sophia de Keizer, fractievoorzitter van de VVD. “Bijna acht op de tien voorstanders van zondagopenstelling noemen als reden, dat ondernemers het zelf kunnen bepalen, daar kun je niet omheen! Vanzelfsprekend geven wij als VVD daar graag gehoor aan.”

Fractievoorzitter van D66, Trijntje van Es zegt over de uitkomsten van het onderzoek: “Wij zijn blij dat een grote meerderheid van Papendrechters elkaar keuzevrijheid gunt, zeker in deze moeilijke tijd, waarin al zoveel vrijheden zijn afgenomen. Nu de drukke decembermaand en de winter eraan komen, is het extra belangrijk voor inwoners en winkeliers om de drukte te spreiden.”

“De PvdA ziet de zondag als een dag waarop je zelf kunt kiezen voor rust, maar ook voor familietijd en het ondernemen van activiteiten, zoals in je eigen gemeente boodschappen doen of een uurtje winkelen,” aldus Derya Karso, fractievoorzitter van de PvdA. “Het zou toch jammer zijn als het winkelend publiek naar andere plaatsen trekt om daar hun aankopen te doen.”

VVD, D66 en PvdA gaan er vanuit dat het gemeentebestuur de koopzondagen niet zal terugdraaien, helemaal nu de mening van de inwoners hierover bekend is.

“Toen de gemeenteraad dit besluit nam, was het de bedoeling om de koopzondagen te laten gelden zolang de coronacrisis duurt,” zegt Trijntje van Es van D66. “Om het nu met een trucje terug te draaien, is natuurlijk niet fair naar inwoners en ondernemers. Ik kan me niet voorstellen dat dat gebeurt. Bovendien zijn er sinds de invoering in maart geen klachten geweest van overlast.”

PvdA fractievoorzitter Derya Karso zegt: “De PvdA is van mening dat de gemeente doet waar de mensen voor kiezen. Door volledige zondagsopenstelling kom je tegemoet aan de behoefte. Bovendien wordt de concurrentiepositie van de Papendrechtse winkeliers verbeterd. Denk in kansen, niet in problemen.”

Sophia de Keizer van de VVD: “Zoals iedereen van ons gewend is, komt de VVD op voor inwoners én ondernemers als het gaat om gezondheid, veiligheid en vrijheid. Zeker nu, in deze hectische tijd, sturen wij met nieuwe kennis en inzichten soepel en doeltreffend. Scherp aan waar moet en laat los waar kan.”

Overigens blijkt uit het onderzoek ook dat een ruime meerderheid van de Papendrechtse inwoners voorstander is van volledige winkelopening op zondag, ook na de coronacrisis: 60% is hier vóór.

Op maandag 23 november wordt de winkelopening op zondag besproken in de commissie ABZ van de gemeenteraad. Daar zullen de drie fracties verzoeken om verlenging van de koopzondagen voor de duur van de hele coronacrisis en voor uitbreiding van levensmiddelenwinkels naar alle winkels.