Nieuwe besmettingen in Papendrecht

0
886

PAPENDRECHT – Het aantal coronabesmettingen in Papendrecht is op 21 januari gestegen met 18 gevallen (gisteren 20). In totaal zijn er nu 1864 coronabesmettingen bekend in Papendrecht. Er waren geen aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen. Het totaal aantal aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen in Papendrecht bedraagt nu 28.

Het aantal positief geteste personen per 100.000 was in Papendrecht 56 (gisteren 62,2). In de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid was dat getal 28,3 (gisteren 46,6) en voor heel Nederland 33,6 (gisteren 32,3). De signaalwaarde voor dit getal is 7.

Een signaalwaarde is een soort ‘alarmbel’ die door het ministerie van VWS wordt vastgesteld. Die alarmbellen kunnen afgaan als er veel mensen tegelijkertijd ziek worden, in het ziekenhuis worden opgenomen, of positief getest worden. Zo is berekend dat als er langdurig meer dan 40 mensen per dag in het ziekenhuis worden opgenomen, de zorg al snel overbelast kan raken.

Er is een gematigd positief beeld in de week van 13 tot en met 19 januari, een effect van de lockdown die op 15 december inging. Het aantal meldingen van mensen met een positieve coronatestuitslag is in die week, in vergelijking met de week ervoor, met 21,5% gedaald naar 38.776 meldingen. Dit actuele beeld wordt overschaduwd door de snelle opmars van de coronavariant die in het Verenigd Koninkrijk en Ierland tot een zeer hoge toestroom aan patiënten in de ziekenhuizen heeft geleid. Geschat wordt dat van de mensen die afgelopen week besmet werden in Nederland, er ongeveer 10% de meer besmettelijke Britse variant heeft. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de week ervoor. We hebben te maken met twee virusvarianten die zich met verschillende snelheden lijken te verspreiden in Nederland. Daardoor zijn er eigenlijk twee aparte corona-epidemieën. Een epidemie met de ‘oude’ variant, waarin het aantal infecties daalt, en een epidemie met de Britse variant waarin het aantal infecties juist toeneemt.

Bron: Rijksoverheid.nl