Ruiltuinen wachten op zaailingen

0
495

PAPENDRECHT – De levering van de eerste 500 gratis ‘zaailingen’ bij De Tuin van de Spil en Ruiltuin de Heerlijkheid is uitgesteld.

De missie van de ruiltuinen is Papendrecht een stukje groener maken. De Tuin van De Spil en Ruiltuin De Heerlijkheid doen daarom mee met de landelijke actie MeerBomenNu. Doel van de actie is deze winter in Nederland samen 1 miljoen bomen planten.

Honderden vrijwilligers hebben zich inmiddels al aangemeld. De ‘zaailingen’ worden onder begeleiding van ecologen en boswachters van Staatsbosbeheer verzameld uit de overdaad aan jonge struiken en bomen in natuurgebieden. Zo krijgen jonge boompjes en struiken die gewoonlijk als onderdeel van natuurbeheer worden verwijderd en vernietigd de kans om een echte boom of struik te worden.

De zaailingen worden vervolgens verdeeld over de diverse bomenhubs. Een bomenhub is een stuk grond waar tijdelijk kleine boompjes worden opgeslagen en ingekuild. Je kunt er een boompje ophalen, voor in je eigen tuin of voor jouw groene project. Inwoners van Papendrecht kunnen hiervoor binnenkort terecht bij De Tuin van De Spil en Ruiltuin De Heerlijkheid.

Toen Sylvia de oproepjes van De Tuin van De Spil op Puur Papendrecht voorbij zag komen, besloot ze direct te reageren. Haar werkgever, Innocent Drinks, geeft elke medewerker jaarlijks 1 dag betaald verlof om vrijwilligerswerk te doen. Een dagje helpen in de tuin in haar eigen gemeente leek haar wel wat. Sylvia en haar collega Anna kijken inmiddels met veel plezier terug op een middagje spitten, oppotten en planten.

Vrijwilliger Arjan meldde zich eveneens aan, hij wilde graag een nieuwe ruiltuinkast maken en ook de ruiltuinkas voor de kleinere stekjes wordt opgeknapt. Binnen enkele weken hopen de ruiltuinen alsnog de (nu volledig corona proof) walk trough bomenhubs te kunnen openen.

Wie ook een dagje als vrijwilliger wil helpen bij de ruiltuinen, kan zich aanmelden via spiltuinpapendrecht@gmail.com

Informatie over de activiteiten van de ruiltuinen in Papendrecht is te vinden op
puurpapendrecht.nl/pagina/ruiltuinen-in-papendrecht

Meer informatie over de actie MeerBomenNu en een overzicht van alle landelijke oogst- en plantlocaties en bomenhubs is te vinden vinden op meerbomen.nu/over-de-actie/