Ziekenhuis en Sportboulevard maken bezwaar tegen wegdrukken automobilist

0
392
Foto: RTV Dordrecht

REGIO – Patiënten, mensen die slecht ter been zijn, sporters én zorgpersoneel moeten vaker op de fiets of met de bus naar het ziekenhuis of de Sportboulevard. Het aantal parkeerplaatsen wordt er zo krap dat automobilisten in grote problemen gaan komen. Dat voorspellen directeur Peter van der Meer van het Albert Schweitzer ziekenhuis en Rob Weeda, voorzitter van het Gebruikersoverleg Sportboulevard.

De twee maken bezwaar bij de gemeente Dordrecht vanwege de bouw van een nieuwe parkeergarage. Die komt naast het huidige parkeerterrein waar Ballast Nedam dik zevenhonderd woningen gaat bouwen.

Omgevingsvergunning
De nieuwe parkeergarage, waar al een Omgevingsvergunning voor klaar ligt, is volgens Van der Meer en Weeda veel te klein. Automobilisten hebben in de toekomst grote kans mis te grijpen. De bereikbaarheid van het ziekenhuis en de topsport-faciliteit komt daardoor volgens de twee onder onaanvaardbare druk te staan.

“Er zijn patiënten die slecht ter been zijn. Er zijn patiënten die altijd met de auto moeten komen, of niet anders kunnen. En dat geldt natuurlijk ook voor medewerkers. Zeker in de nachtelijke uren. We hebben die parkeerplaatsen gewoon nodig”, zegt ziekenhuisdirecteur Van der Meer.

Op de fiets niet voor iedereen weggelegd
Rob Weeda van het Gebruikersoverleg Sportboulevard (73 sportclubs) vindt de kaalslag aan parkeerplekken te triest voor woorden. De busverbindingen schieten al jaren tekort, schetst hij. En op de fiets komen is niet voor iedereen weggelegd. “Mensen komen al zoveel mogelijk op de fiets. Maar met een ijshockey-uitrusting is dat lastig. Die is heel groot. En een duikfles is bovendien heel onverstandig en topzwaar om mee te nemen op je fiets. Dan heb je een torpedo op je rug. Dat wil je ook niet.”

Sporters komen bovendien uit heel de Drechtsteden naar het centrum toe. “En het openbaar vervoer is helaas niet zo goed.” Het ziekenhuis fluit de gemeente terug, en zegt desnoods naar de rechter te stappen.

Wethouder Heijkoop
De Dordtse wethouder Peter Heijkoop (CDA) kent de grote zorgen van het Albert Schweitzer en de Sportboulevard. Hij heeft er vertrouwen in dat het ziekenhuis én de gemeente ‘uit’ het conflict kunnen komen. “Wij kennen hun zorgen. En we willen graag met hen in gesprek blijven. We zijn aan het nadenken hoe wij de wensen van het ziekenhuis zoveel mogelijk kunnen meenemen in de gebiedsontwikkeling.”

Volgens Heijkoop moet er gewoon een heel nieuw mobiliteitsplan op tafel komen, zodat het ziekenhuis en het sportcentrum goed bereikbaar blijven. Hij denkt aan meer bussen, maar ook aan deelvervoer of de fiets. ,,Aan het ongebreidelde autogebruik moet een einde komen.”

Heijkoop wil “constructief aan tafel blijven” met de clubs en het Albert Schweitzer ziekenhuis, de grootste werkgever van Dordt. “We gaan gewoon met elkaar in overleg. En ik ben er eigenlijk wel zeker van dat het echt niet tot de rechter gaat komen.”

Overleg
Inmiddels staat een bestuurlijk overleg gepland. “Dat gaan we gewoon voeren. Ik heb een goede relatie met Peter van der Meer. Daar hecht ik ook aan. Want we hebben elkaar nodig in deze stad. ”

Wat directeur Van der Meer betreft wordt er voortaan meer en zorgvuldiger overlegd door de gemeente. “Afgelopen jaren zijn we eigenlijk over alle onderwerpen heel goed in gesprek geweest. We hebben een uitstekende relatie. Maar dit ene onderwerp is een lastig onderwerp om goed te bespreken met ze. Daar zit een afstand tussen de gemeente, het ziekenhuis en de Sportboulevard.”

De Dordtse bezwaarschriftencommissie buigt zich over de bezwaren van het ziekenhuis en de sportclubs. De commissie doet over enkele weken uitspraak.

Dit is een verhaal van onze streekredactie omroepen Drechtsteden