Burgemeesters kijken vooral naar landelijk besluit voor vuurwerkverbod

0
225

REGIO – De burgemeesters in de regio zijn niet eensgezind als het aankomt op een vuurwerkverbod. Dat blijkt uit een inventarisatie van Rijnmond en de lokale omroepen. Meerdere burgemeesters vinden dat een lokaal verbod voor het afsteken van vuurwerk niet werkt. Sommigen pleiten dan ook voor een landelijk verbod, maar daar staat niet elke burgemeester achter. Anderen staan er neutraler in maar volgen landelijke regels wèl. Ook stelt een aantal burgemeesters dat er op Europees niveau regels moeten komen.

De gemeenten Schiedam en Rotterdam wachtten afgelopen jaarwisseling een landelijk vuurwerkverbod niet af en namen het heft in eigen hand met een lokaal afsteekverbod. In de praktijk bleek dit lastig te handhaven: in beide plaatsen werd volop vuurwerk afgestoken.

‘Lokaal verbod is onduidelijk en onwerkbaar’
De burgemeesters van onder meer Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht, Molenlanden, Gorinchem en Zwijndrecht geven aan dat een lokaal verbod niet werkt. “Je krijgt dan een lappendeken door het hele land, terwijl het nog wel overal verkocht mag worden”, reageerde burgemeester Kolff van Dordrecht eerder al bij RTV Dordrecht. “Een dergelijk verbod is nauwelijks te handhaven en tegelijk is de verkoop nog wel toegestaan. Dat is onduidelijk en onwerkbaar”, zegt de Zwijndrechtse burgemeester Van der Loo tegen Rijnmond.

Deze burgemeesters spreken hun voorkeur uit voor een landelijk verbod, net als burgemeester Attema van Ridderkerk, burgemeester Veldhuijzen van Barendrecht en burgemeester Aptroot van de Hoeksche Waard. “Het voorkomen van letsel en gebruik van vuurwerk als agressie-mogelijkheid zijn daarvan de redenen”, zo laat Aptroot weten aan Rijnmond.

Landelijk besluit volgen
Gemeenten als Alblasserdam, Nissewaard, Vlaardingen en Capelle aan den IJssel geven aan zich aan te sluiten bij landelijke regels. De gemeente Capelle laat daarbij weten dat “een algeheel vuurwerkverbod op dit moment nauwelijks te handhaven lijkt tijdens oud en nieuw in Nederland.”

Illegaal vuurwerk uit het buitenland
De burgemeesters van Goeree-Overflakkee en Hardinxveld-Giessendam stellen dat er op Europees niveau afspraken gemaakt moeten worden. “We weten dat veel van de vuurwerkoverlast veroorzaakt wordt door illegaal vuurwerk uit het buitenland en dan heeft een landelijk vuurwerkverbod niet het gewenste effect”, zegt Ada Grootenboer-Dubbelman.

Burgemeester Heijkoop (Hardinxveld-Giessendam): “Alleen met een Europese aanpak om de verkoop aan banden te leggen is een landelijk vuurwerkverbod zinvol en wordt handhaving haalbaar.” Hij stelt dat een geleidelijke overgang, waarbij verkoop en afsteken wordt afgebouwd en tegelijkertijd wordt gewerkt aan lokale vuurwerkshows, nodig is. “Inwoners zouden daarbij een rol moeten hebben door bijvoorbeeld een (vuurwerk)vereniging te vormen. Wat mij betreft blijft het een feest van de samenleving. De traditie van vuurwerk blijft dan behouden, maar de schaduwkanten ervan worden geminimaliseerd.”

‘Kabinet niet daadkrachtig’
Schiedam heeft sinds maart 2020 een vuurwerk-afsteekverbod in de APV en volgens burgemeester Lamers blijft dat ook zo. “We gaan niet ieder jaar pingpongen met de APV. Dit is onze inzet voor de toekomst”, laat hij weten aan de lokale omroep SCHIE. “We willen, hopen en rekenen op landelijke maatregelen. We hebben daar jarenlang op moeten wachten en het kabinet komt niet echt met daadkrachtig vuurwerkbeleid. Dus wij hebben met elf andere gemeenten alvast onze eigen verantwoordelijkheid genomen.”

Burgemeester Jetten is voor een vuurwerkverbod, mits dit landelijk geregeld is.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond in samenwerking met de lokale omroepen SCHIE, RTV Dordrecht en Radio Capelle.