Kankeratlas laat zien hoeveel en welke soorten kanker in jouw buurt voorkomen

0
425

REGIO – In onze regio komt longkanker bovengemiddeld voor in Rotterdam-Zuid en Dordrecht. Huidkanker wordt het vaakst gediagnosticeerd in de kustgemeenten. Dit zijn zo maar wat gegevens die te vinden zijn in de zogeheten kankeratlas, die dinsdag online is gezet.

Het IKNL heeft per postcodegebied uitgerekend hoe vaak een bepaalde soort kanker in de periode 2011-2020 is vastgesteld bij patiënten. Deze berekening is voor twintig veelvoorkomende kankersoorten gemaakt.

Kanker voorkomen
Een belangrijk doel van de kankeratlas is om mensen bewuster te maken van de mogelijkheden om kanker te voorkomen. Zo is bijvoorbeeld met één oogopslag te zien dat verschillende vormen van huidkanker veel meer voorkomen in de kustgebieden dan in het binnenland.

“Het mooiste is als mensen in deze gebieden, dankzij onze atlas, bewuster rekening houden met de UV-straling”, zegt Lemmens. “Dus je beter insmeren, een petje op en vaker de schaduw opzoeken als je het strand opgaat.”

Als het gaat om kanker in het algemeen, dan komt de gevreesde ziekte in onze regio niet vaker of minder vaak voor dan in de rest van het land. In Zeeland, in de gemeenten Sluis en Aardenburg, komt het minst kanker voor: 25 procent onder het landelijk gemiddelde.

Dit zijn enkele opvallende resultaten uit onze regio
Vrouwen in Hellevoetsluis, Rotterdam-Centrum en Rotterdam-West hebben bovengemiddeld vaak baarmoederhalskanker: 50 procent boven het landelijke gemiddelde. In Ouddorp en omgeving geldt juist het omgekeerde. Het gaat bij deze kankersoort overigens om relatief kleine aantallen patiënten. Jaarlijks wordt bij 800 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld.

In Papendrecht valt nog mesothelioom (dit is een aan asbest gerelateerde kwaadaardige tumor van de serieuze vliezen zoals het borstvlies, buikvlies, hartzakje en bij mannen het vlies om de teelballen) op. Dit komt bij mannen 42 procent meer voor dan het landelijk gemiddelde.

Huidkanker
In onder meer Papendrecht, Brielle, Hoek van Holland, Lansingerland, Oostvoorne en Rockanje komt relatief vaak huidkanker voor: 50 procent boven het landelijk gemiddelde. Zie de afbeelding hieronder. Hoe roder, hoe vaker huidkanker per 100.000 inwoners is voorgekomen. Het gaat hier om een plaveiselcelcarcinoom van de huid, een vorm van huidkanker die jaarlijks 4.700 mensen treft.

De veel bekendere melanoomvariant van huidkanker komt in onze regio niet vaak voor. Sterker nog: het aantal gevallen in bijvoorbeeld Rotterdam ligt 40 procent onder het gemiddelde van heel Nederland.

Voorkomen huidkanker: Kankeratlas IKNL

Longkanker
In Rotterdam-Zuid en het noordelijk deel van de stad en in Dordrecht, Spijkenisse en Hellevoetsluis was tussen 2011 en 2020 het aantal gevallen van longkanker opvallend hoog: 30 procent méér patiënten ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Opmerkelijk: op Goeree-Overflakkee, met name rond Ouddorp, is het aantal mensen dat longkanker kreeg ver beneden gemiddeld: bijna 50 procent. In Papendrecht is het aantal mensen dat deze ziekte kreeg 6 procent lager dan gemiddeld. Jaarlijks wordt bij 5.700 mensen longkanker vastgesteld.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.