Gemeente en waterschap reageren op uitzending Zembla over PFAS

0
611

PAPENDRECHT – De redactie van RTV Papendrecht heeft de gemeente om een reactie gevraagd naar aanleiding van de nieuwe onthullingen die zijn gedaan over PFAS door het programma Zembla in zijn uitzending van donderdag. Ook Waterschap Rivierenland kwam met een reactie.

In deze reactie zegt verantwoordelijk wethouder Arjan Kosten: “Deze uitzending van Zembla roept opnieuw vragen op en geeft zorgen bij onze inwoners. Daar heb ik alle begrip voor. Iedereen wil immers een veilige en prettige leefomgeving. Vanuit de gemeente vinden wij het nu belangrijk dat we onze inwoners duidelijkheid geven, zodat iedereen precies weet wat er aan de hand is en ook wat te doen. Daarom wordt er nu hard gewerkt om de antwoorden op de vragen te verzamelen. Zodra we die hebben, delen wij die antwoorden.”

Confronterend
De verklaring vervolgt: “Het is voor iedereen confronterend om te zien welke impact de uitstoot van Chemours heeft op de omgeving, ook voor ons als gemeente. Het is niet voor niets dat wij samen met de provincie al jaren hard strijden om die uitstoot terug te dringen. Daarin zijn al grote stappen gezet. Maar dat gaat ons nog niet ver genoeg. De uitstoot van PFAS moet naar nul en wel zo snel mogelijk. Deze stoffen horen niet thuis in het milieu, niet in ons water, niet in onze bodem, niet in ons voedsel.”

Overigens verwijst de gemeente ook naar het verleden: “Veel van de problemen waar we nu mee kampen komt door uitstoot uit het verleden. Dat onderstreept de noodzaak voor ‘nul uit de pijp’ en voor een verbod op PFAS.”

Grond- & wateronderzoek
Ook de vier betrokken gemeenten (Dordrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Papendrecht) hebben recent onderzoek laten doen. “Dat PFAS in de omgeving terecht zijn gekomen, hebben onze onderzoeken helaas al eerder bevestigd. Samen met RIVM onderzochten we daarom de bodem en het slootwater rondom de moestuinen. Eigenaren van deze tuinen kregen daarna te horen of ze nog het slootwater konden gebruiken of niet.” De uitkomsten van het bodem- en wateronderzoek en antwoorden op veel gestelde vragen leest u hier: PFAS in mijn tuin – OZHZ.

Zwem- en speelwater
Zembla gaat ook in op het zwemwater in de regio, denk aan zwemplassen en rivieren. Er worden stevige uitspraken gedaan door een wetenschapper. De waterschappen Rivierenland en Hollandse Delta zijn de organisaties die de metingen doen en in overleg met het RIVM en de GGD besluiten of zwemmen veilig kan. Tot dusver hebben zij op basis van hun metingen en de geldende normen steeds geconcludeerd dat er gewoon gezwommen kan worden.

De vier gemeenten hebben naar aanleiding van deze nieuwe Zembla-uitzending vragen hierover gesteld. Zij zeggen het belangrijk te vinden dat inwoners precies weten waar ze aan toe zijn. Zodra er nieuwe informatie bekend is, zullen de gemeenten dat delen, stelt de verklaring.

Lammetjeswiel
De gemeente Alblasserdam laat weten dat er geen zwemverbod komt voor het Lammetjeswiel. “Er is nu geen gewijzigd zwemadvies gekomen van de provincie Zuid-Holland,” legt de gemeente uit op haar website. Burgemeester Jan Willem Boersma zegt op de site: “Ik heb vandaag met meerdere instanties gesproken om zo snel als mogelijk duidelijkheid te krijgen over de veiligheid van het zwemwater. In ieder geval is duidelijk geworden dat er nog geen normen zijn gesteld voor zwemwater als het gaat om deze stoffen. Er is geen advies voor sluiting van het zwemwater. De realiteit is wel dat de situatie in het Lammetjeswiel vandaag niet anders is dan gisteren. Wij vinden het belangrijk dat de inwoners en bezoekers aan het Lammetjeswiel toegang hebben tot alle beschikbare informatie en zelf een afweging kunnen maken. Alle informatie publiceren we op de website alblasserdam.nl/pfas.”

Rechtszaak
De vier gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Sliedrecht en Papendrecht hebben een rechtszaak aangespannen tegen Chemours. “Wij houden het bedrijf DuPont/Chemours aansprakelijk voor de vervuiling. We hebben een rechtszaak aangespannen om die aansprakelijkheid vast te stellen. Wij hebben in die rechtszaak naar voren gebracht dat de bedrijven zelf al veel eerder op de hoogte waren van de gevaren van PFAS. Deze rechtszaak is erg belangrijk voor ons als gemeenten en voor onze inwoners. We wachten met vertrouwen op de uitspraak van de rechter. De uitspraak is op 27 september.”


Waterschap Rivierenland

Ook Waterschap Rivierenland heeft gereageerd op de uitzending van Zembla. Volgens het waterschap is de vervuiling met PFAS onveranderd sinds het begin van de metingen in 2018 en 2019.

De verklaring vervolgt: “Als functionele overheid draagt Waterschap Rivierenland zorg voor voldoende water en de waterkwaliteit. Uit zorg voor de waterkwaliteit startten we in 2018 met metingen naar PFAS. Ons meetnetwerk breidde zich uit van de Alblasserwaard, tegenover de fabriek in Dordrecht, naar ons gehele werkgebied.”

“Mede op basis van onze data uit 2018 en 2019 kwam het RIVM eind 2020 met risicogrenswaarden(externe link). Op ons verzoek adviseerde het RIVM over gebruik van water: bij zwemwater waren risico’s minimaal, vis eten werd ontraden en bagger kan worden ontvangen op oevers. In een beperkt gebied werd ontraden om groente uit eigen tuin te eten.”

Het waterschap gaat verder: “In de data zien we dat de vervuiling met PFAS onveranderd is. In het najaar van 2022 publiceerde het RIVM het rapport ‘Risicogrenzen voor PFAS in oppervlaktewater(externe link)’ Daarin stelt het RIVM nieuwe en strengere landelijke risicogrenswaarden voor, voor een grote groep PFAS. Deze voorgestelde waarden zijn nog niet formeel vastgesteld als nieuwe norm.”

Waterschap Rivierenland verkent welke impact deze voorgestelde risicogrenswaarden hebben op diverse functies van het oppervlaktewater in ons werkgebied, stelt men. “In samenwerking met de Unie van Waterschappen en STOWA besloten we dit voorjaar om het RIVM een nieuwe opdracht te geven voor die verkenning,” laat het waterschap weten.

Waterschap Rivierenland belooft te “blijven monitoren en data delen. We volgen de ontwikkelingen nauwgezet.”

Dit artikel is aangepast op 29 juni om 19:13 uur.