Energieregio Drechtsteden wil energietransitie versnellen

0
161

DRECHTSTEDEN – De energieregio Drechtsteden boekt voortgang met de uitvoering van de Regionale Energiestrategie 1.0 (RES). Dat blijkt uit de voortgangsrapportage Regionale Energiestrategie Drechtsteden. De voortgangsrapportage laat zien hoe de regio ervoor staat met betrekking tot de doelstellingen die in 2021 zijn vastgelegd in de RES. Om de vastgestelde doelstellingen in 2030 te realiseren, is het belangrijk om het huidige tempo van de uitvoering vast te houden, maar liever nog te versnellen.

Energieverbruik gebouwde omgeving
De doelstelling voor energieverbruik is om tenminste 20% minder energie (elektriciteit en gas) te verbruiken in de gebouwde omgeving ten opzichte van 2020. Cijfers van Stedin tonen aan dat het totale elektriciteitsverbruik in 2022 bij kleinverbruikers (met name woningen) met 2,6% is verminderd ten opzichte van 2020. Het totale elektriciteitsverbruik van grootverbruikers (bedrijven) is ten opzichte van 2020 met 3,8% toegenomen. Het gemiddelde elektriciteitsverbruik is bij kleinverbruikers met 3,6% en bij grootverbruikers met 3,5% afgenomen.

Het gasverbruik is in 2022 ten opzichte van 2020 zowel bij kleinverbruikers (-/-11,8%) als bij grootverbruikers (-/- 11,6%) flink afgenomen. De stevige vermindering in gasverbruik in 2022 is voor een belangrijk deel veroorzaakt door de sterke stijging van energietarieven naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

Energiegebruik mobiliteit
Mobiliteit is een van de vijf belangrijke sectoren waarover in het Klimaatakkoord afspraken
zijn gemaakt. Een relevante stap met betrekking tot mobiliteit is de verduurzaming van het openbaar vervoer. Het busvervoer in de regio is op de korte ritten inmiddels volledig geëlektrificeerd. Daarnaast ligt er een nieuwe vloot met volledig geëlektrificeerde waterbussen klaar, die na de testfase volledig zal worden ingezet.

Duurzame opwekking
Van de doelstelling van 0,37 TWh (terawattuur) aan duurzame opwekking in 2030, is tot dusver in totaal 0,12 TWh gerealiseerd door middel van zonneparken en windmolens (0,06 TWh) en door middel van zonnepanelen op grote daken (ook 0,06 TWh).

Regionale structuur warmte
In het kader van de warmtetransitie is het doel om uiterlijk in 2030 tenminste een aanvullende 12.000 woningequivalenten (WEQ), maar liever een aanvullende 25.000 (WEQ) aardgasvrij te maken door een aansluiting op een warmtenet. In mei 2021 waren er ongeveer 7.500 WEQ aangesloten op warmtenetten. Sindsdien zijn er ongeveer 3.000 extra WEQ aangesloten.

Voortgang geboekt
Met betrekking tot alle doelstellingen is er dus voortgang geboekt. Om de vastgestelde doelstelling in 2030 te realiseren, is het op alle thema’s zaak om het tempo tenminste vast te houden, maar liever nog te versnellen. Het vasthouden van het tempo zal op zichzelf naar verwachting al een forse opgave zijn. Dit onder andere vanwege de dreigende schaarste aan vakmensen. Maar bijvoorbeeld ook omdat de opgaven ingewikkelder zullen worden. Tegelijk zijn er nieuwe rijksmiddelen en subsidies beschikbaar voor het klimaat- en energiebeleid, waarmee de uitvoeringskracht van de gemeenten en provincie kunnen worden vergroot én projecten kunnen worden gesteund.

Het volledige rapport is te lezen en downloaden via: www.drechtstedenenergie.nl/voortgangsrapportage
Over de RES 1.0

In het Nederlandse Klimaatakkoord is afgesproken dat we in Nederland de CO₂-uitstoot verminderen. In 2030 moet de uitstoot bijna de helft zijn van 1990. 2030 is daarnaast een belangrijke stap naar 2050. Dan willen we bijna geen CO₂ meer uitstoten. Een belangrijk onderdeel hierin is het energiesysteem: hoe we energie opwekken, vervoeren en gebruiken. Dit systeem moet veranderen. Voor een deel van deze verandering is ons land opgedeeld in dertig regio’s. De regio Drechtsteden vormt een van die regio’s. In de regio gaan we met ruim 35 partijen samen voor minder energieverbruik en meer duurzame energie. De aanpak is beschreven in de Regionale Energiestrategie (RES 1.0).