
REGIO – “De belangrijkste reden is eigenlijk dat we in de toekomst willen kijken”, vertelt Marcel Wilschut. Hij is een van de medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis die meedenkt over de veranderingen in de zorg. “En we zijn aan het nadenken over hoe de toekomst van de zorg eruit ziet. Drones passen daar heel goed in.” Misschien heb je ze dan ook wel zien vliegen, want maandagmiddag werd getest hoe een drone mogelijk kan bijdragen aan het werk in de ziekenhuizen.
Een aantal keer werd gedemonstreerd hoe de drone van het magazijn naar het ziekenhuis vloog. Hoewel het gaat om een afstand van zo’n 800 meter ziet Roel Brandt, van Antea Group, wel degelijk verschil in tijd. “Wat we willen leren bij dit soort vluchten is wat we er aan hebben om een drone te gebruiken en wat voor effect heeft het op de leefomgeving als je dit soort vluchten gaat uitvoeren.”
Roel geeft aan dat de vluchten niet bedoeld zijn voor de grote logistieke stromen. “Maar wel voor specifieke spullen die snel naar het ziekenhuis gebracht moeten worden.” Marcel vult aan: “Maar ook medicijnen of vluchten naar het laboratorium, bijvoorbeeld als er op de OK iemand geopereerd wordt en er wordt iets weggesneden dat meteen onderzocht moet worden terwijl de patient nog onder narcose is. Voor echte spoed is een drone geschikt. Maar wanneer we de drone precies kunnen inzetten zijn we vandaag aan het uitzoeken.” Marcel vertelt ook dat sommige dingen ook met de auto zouden kunnen, maar een drone zou vele malen sneller kunnen zijn.
Dit is een verhaal van Dennis Koorevaar voor onze mediapartner RTV Dordrecht.