Hoogtepunt storm Poly in onze regio voorbij

0
289
Foto: Rijnmond

REGIO – Zomerstorm Poly zwakt in onze regio langzaam af. Het hoogtepunt is voorbij, zegt Rijnmond-weerman Stefan van der Gijze. In Hoek van Holland werd enige tijd windkracht 9 gemeten en een zeer zware windstoot van 102 kilometer per uur. Tot 10:00 uur gold in onze regio code oranje. In onder meer Noord-Holland geldt code rood.

Poly is de eerste officiële zeer zware zomerstorm van Nederland, met andere woorden: de zwaarste storm in de zomer ooit in ons land. Bij IJmuiden is vanochtend windkracht 11 gemeten. Poly gaat vooral tekeer in Noord-Holland, Friesland, Flevoland en op en rond het IJsselmeer. Daar geldt nog steeds code rood. In Noord-Holland heeft iedereen een NL-Alert gekregen.

Rijkswaterstaat geeft aan dat de ochtendspits woensdag zwaarder is dan gebruikelijk. Weggebruikers moeten extra alert zijn en voor vertrek de verkeersinformatie controleren. Het advies is om niet met een caravan of een al dan niet lege aanhanger de weg op te gaan.

Volgens Rijnmond-weerman Ed Aldus komt dit doordat windstoten in de zomer meer impact hebben dan in de winter. “Nu zijn de bomen vol in bloei en blad, waardoor takken kunnen afbreken of misschien wel hele bomen om kunnen waaien.”

Treinverkeer deels stilgelegd
In Noord-Nederland is het treinverkeer stilgelegd. Dat heeft ook grote gevolgen voor het treinverkeer in onze regio. ProRail zet extra mensen in om verstoringen op het spoor snel te kunnen verhelpen.

Tot nu toe laat Rotterdam The Hague Airport alle vluchten woensdagochtend doorgaan, op eentje na: de vlucht van 10:05 uur naar Londen. Een toestel uit Londen dat om 09:30 uur zou moeten landen, komt ook niet. Halverwege de ochtend, op het hoogtepunt van de storm, zijn er op het Rotterdamse vliegveld sowieso geen vluchten gepland.

Wie aankomt of vertrekt op Schiphol moet wel opletten. Het vliegverkeer is tussen 09:00 en 15:00 uur ‘zeer beperkt’. Hoeveel vluchten in totaal moeten worden geannuleerd, is nog onduidelijk. Dat hangt onder meer af van het weer en de nieuwe planning van de luchtvaartmaatschappijen. KLM heeft in ieder geval al meer dan 200 vluchten geschrapt.

Volgens Aldus krijgt onze regio sowieso te maken met harde windstoten, maar niet de ergste. “Het zwaartepunt ligt niet bij ons, maar meer rondom Amsterdam. Daarna trekt dit over de Utrechtse heuvelrug verder het oosten van het land in.”

Vorige maand ook noodweer met veel regen
Voor veel mensen staat het noodweer van vorige maand nog in het geheugen gegrift. Straten liepen onder water en bewoners in Rotterdam-IJsselmonde zagen zelfs de drollen door het huis zwemmen. Moeten we weer rekening houden met zulke extremen? Volgens de weerman is dat nu niet het geval.

“De vorige keer viel er veel meer regen in een hele korte tijdsperiode en dan staat alles blank. Nu is de periode waarin de regen valt veel meer verspreid.” Hij benadrukt ook dat het nu meer draait om de harde windstoten. Eventueel tuinmeubilair of andere losse voorwerpen binnen zetten of goed vastzetten, is dan ook geen overbodige luxe. De wind zal rond 12:00 uur snel afnemen.

Na regen komt zonneschijn luidt het gezegde en de rest van de week wordt dat ook waarheid. Vanaf het weekend wordt het prachtig zomerweer en zaterdag wordt een temperatuur van meer dan 30 graden verwacht.
“Na zondag stopt dit wel: de dag wordt zeer waarschijnlijk afgesloten met een onweersbui.”

Uitleg weerswaarschuwing
Code rood (weeralarm) betekent dat het weer een grote impact heeft op de samenleving. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn.

Code oranje (‘wees voorbereid’) betekent dat er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer, waarbij er kans is op schade, letsel en/of veel overlast.

Code geel (‘wees alert’) houdt in dat het raadzaam is om op te letten. Code geel komt vaak voor in Nederland.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.