Schadeaanpak slachtoffers toeslagenaffaire verloopt stroef

0
211

DRECHTSTEDEN – Van de 97 gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire die in Papendrecht wonen, wordt ongeveer de helft (50) geholpen via het hulpteam van de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD). In Alblasserdam is dit bijna een derde.

Het proces verloopt stroef en gemeenten zien bij gedupeerden een claimcultuur ontstaan.

In de Drechtsteden als geheel ondersteunt de SDD 454 ouders om hun leven weer op de rit te krijgen, 56 procent van het totaal aantal erkend gedupeerden. Zij krijgen steun van het hulpteam Toeslagen Drechtsteden, bestaande uit zes regisseurs en een projectleider, dat in 2021 van start ging.

Stress
Het hulpteam helpt door bijvoorbeeld zicht te geven op een schuldenvrije toekomst, stress weg te nemen door rust te creëren in het contact met onder meer schuldeisers en een luisterend oor te bieden. Concrete voorbeelden zijn hulp bij schuldsaneringstrajecten, het zoeken van nieuwe of betere huisvesting en het beschermen van gedupeerden tegen deurwaarders.

Afgelopen jaar is begonnen met een proef om de schade sneller af te handelen via een vaststellingsovereenkomst. Dit is geen succes gebleken. Slechts één van de 15 deelnemende ouders vond op deze manier een oplossing.

Collectieve schadeaanpak
De bestuurders van de Drechtstedengemeenten hebben interesse om een andere pilot, op basis van een collectieve schadeaanpak, te ondersteunen en verder door te ontwikkelen.

In deze aanpak wordt uitgegaan van het door de gedupeerde zelf opgetekende leed. Aan dit eigen verhaal wordt op basis van een letselschade aanpak een schadebedrag gekoppeld. “De eerste resultaten zijn positief en het ministerie van Financiën kijkt nu of er onderdelen van deze aanpak landelijk zijn over te nemen”, valt te lezen in een raadsinformatiebrief die is gestuurd aan de gemeenteraad van Alblasserdam.

De hele operatie om de gedupeerde ouders te ondersteunen heeft de Drechtstedengemeenten over 2021 en 2022 inmiddels circa 1,3 miljoen euro gekost. De landelijke overheid vergoedt deze kosten.

Bron: HetKontakt/Klaroen