Ongeloof na dood jongen (9) en aanhouding moeder: ‘Het waren vriendelijke en vrolijke mensen’

0
446
Foto: Rijnmond

ALBLASSERWAARD – Terwijl de recherche nog onderzoek doet naar het drama waarbij in Hardinxveld-Giessendam een jongen van 9 om het leven kwam, blijft de buurt achter vol verdriet, ongeloof en vooral vol vragen. “Het is onwerkelijk”, zegt een directe buurman in de Prinses Marijkestraat. Het slachtoffertje werd zaterdag dood in huis aangetroffen. Zijn 36-jarige moeder is opgepakt.

Op de voordeur van de woning zit een zegel van de politie. Voor de deur ligt een verzameling knuffels, kaarsjes, bloemen en kaartjes. De buurtbewoners zijn verdrietig en vragen zich af wat er gebeurd is.

“Het is onwerkelijk”, zegt een directe buurman. Voor hem, zijn vrouw en drie kinderen is het nog moeilijk te bevatten wat zich precies in de woning naast die van hun heeft afgespeeld. De familie kende de buurvrouw en haar kind als vriendelijke en vrolijke mensen. “Onze kinderen gingen regelmatig met elkaar om”, vertelt de buurman.

De vrouw zou pas sinds sinds een halfjaar met haar zoon in het huis wonen. Wie of waar de vader is, weten buurtbewoners niet. Omwonenden zien zelden tot nooit bezoek langskomen, op de ouders van de vrouw na. Voor de buurt staat ze bekend als ‘gewoon een normale buurvrouw’. “Je zag elkaar en dan maakte je een praatje. Hij (de jongen, red.) was alle dagen op de trampoline aan het spelen of hier in de brandgang”, vertelt een vrouw uit de buurt.

‘De buurjongen is er niet meer’
Afgelopen zaterdag wordt de buurman door zijn vrouw gebeld dat er allemaal politie voor de deur van de buren staat. Hij is dan al naar zijn werk. “Een half uur later ben ik naar huis gekomen, ook om zorg voor de kinderen te dragen.” Hij treft een drama aan.

De buurman wordt door de politie gevraagd of hij iets gehoord of gezien heeft. Niet veel later krijgt hij te horen dat het buurjongetje is overleden en dat zijn moeder is aangehouden. “Toen zijn we met onze kinderen in gesprek gegaan. We hebben ze heel feitelijk uitgelegd dat de buurjongen er niet meer is, maar wij wisten ook niet hoe of waarom. We hebben ze ook verteld dat we nog veel niet weten.”

Ook op de nabijgelegen school de Regenboog, waar de kinderen van de man naartoe gaan, wordt het overlijden van de jongen besproken. “Hij ging zelf niet naar die school, maar speelde regelmatig met kinderen die dat wel deden. Dat heeft wel impact.”

Volgens de buurman was de moeder van de jongen al langer op zoek naar passend onderwijs voor haar zoon, maar “dat wilde nog niet echt lukken”. Daarom kreeg de jongen thuisonderwijs van zijn moeder. “Dat is best lastig. Hij kon wel druk zijn. Niet eens opstandig, maar alles werd bevraagd. Daar zat zij de hele dag in. Mijn vrouw en ik zeiden altijd dat we het zo knap vonden dat ze zo rustig en liefdevol met hem was.”

Foto: Rijnmond

Altijd samen
Het jongetje stond in de buurt bekend als een vriendelijk, vrolijk en nadrukkelijk aanwezig jongetje. “Als ik in de tuin was, stak hij zijn hoofd wel eens over de schutting om te vragen wat ik aan het doen was”, herinnert de buurman zich. De buurtbewoonster vertelt hoe moeder en zoon bijna altijd samen waren. “Samen op de trampoline, samen door de straat skeeleren. Ze deed echt alles voor hem.”

Juist dat maakt de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag zo wrang voor de buurt. “Ik heb haar nog nooit tegen hem horen schreeuwen”, zegt de vrouw. “Ik snap er echt helemaal niks van, totaal niks. Ik kan er niet eens een verhaal bij bedenken.”

Ook de buurman wil niet op de zaken vooruitlopen. “Ik hoop dat we ooit horen wat zich heeft afgespeeld, zodat we er een beeld bij kunnen krijgen. We kunnen haar niet linken aan zo’n daad. We weten ook niet of ze het gedaan heeft. Ze is aangehouden, maar we hebben nog geen uitslag.”

Op zaterdagmiddag zijn de vrouw en kinderen van de buurman naar een familiedag gegaan. “Dat vonden we ook belangrijk. Laat ze lekker kind zijn”, legt hij uit. Hij is daarom als enige thuis wanneer het lichaam van de buurjongen die avond wordt opgehaald. “Ik ben even in de deuropening gaan staan om toch een soort afscheid te nemen, een laatste groet. Toen kwam het wel even binnen”, verzucht hij.

Buurtbijeenkomst
Sindsdien zijn de buurtbewoners weinig nieuws te weten gekomen. “Ik hoop daar van de gemeente wat over te horen”, zegt de buurtbewoonster verdrietig. “Het is toch je buurjongen. Ik zou graag bij de begrafenis willen zijn en de familie een kaart sturen. Maar hoe? Bij wie moet ik zijn? Niemand snapt er iets van.”

Burgemeester Dirk Heijkoop heeft in een statement op de website van de gemeente gereageerd op het drama in de Prinses Marijkestraat. “Ik leef intens mee met de directe familie en naasten. Alle aandacht en zorg gaat nu uit naar hen. Ik wens hen veel sterkte en moed bij het verwerken van wat hen overkomen is.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt er een buurtbijeenkomst georganiseerd voor betrokkenen om te praten over het drama. Waar en wanneer die is, kan de gemeente nog niet zeggen.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.