Papendrecht staat voor een stevig dilemma in opvang vluchtelingen: boot blijft langer liggen

0
200
Foto: gemeente Papendrecht

PAPENDRECHT – De boot voor asielzoekers aan de Anthony Fokkerkade blijft een paar maanden langer in gebruik dan was gepland. Reden is een vertraging bij de verbouwing aan de Poldermolen, waar de asielzoekers heen moeten verhuizen.

De druk op de huidige asielopvang in Nederland is groot en houdt aan, ook in Papendrecht. Dit heeft ervoor gezorgd dat de crisisnoodopvang locaties vervangen worden door meer permanente opvanglocaties, of bestaande opvanglocaties nogmaals verlengd worden. Ondertussen wordt er ook hard door de gemeente Papendrecht gewerkt aan een langetermijnvisie op de opvang van vluchtelingen, maar het blijft een onzekere, dynamische opgave. De werkelijkheid is dat de situatie per maand kan veranderen.

Dat is nu ook het geval. Volgens planning – en belofte aan de omwonenden – ligt de crisisnoodopvangboot aan de Anthony Fokkerkade er tot 1 december van dit jaar. Het COA zou 85 vluchtelingen, waaronder de 50 vluchtelingen die nu worden opgevangen in de crisisnoodopvang aan de Anthony Fokkerkade (boot), in de noodopvang op de Poldermolen 8 in oktober ontvangen. De start van de verbouwing aan de Poldermolen 8 heeft vertraging opgelopen, waardoor er voor de vluchtelingen op de boot een gat van twee maanden in onderkomen ontstaat. Door deze onwenselijke situatie stelt het COA de gemeente voor een stevig dilemma.

Poldermolen 8 – Noodopvang COA
Het COA is juni 2023 met de gemeente een bestuursovereenkomst van 1,5 jaar aangegaan voor de noodopvang van 85 asielzoekers en/of statushouders. Hiervoor is een verbouwing van het pand nodig. COA heeft hier opdracht voor gegeven. Helaas heeft de start van deze verbouwing in opdracht van COA vertraging opgelopen.

De verwachting is dat uiterlijk begin februari het COA de bewoners kan ontvangen. Adjunct regiomanager Esther Bosgra: “Het COA doet altijd de uiterste best om oplevertermijnen te behalen, maar ook wij zijn afhankelijk van bouwtechnische zaken die soms vertraagd zijn. Het is heel vervelend dat hierdoor de crisisnoodopvangboot aan de Anthony Fokkerkade iets langer moet blijven liggen. We zijn de gemeente Papendrecht dankbaar dat de tijdelijke gemeentelijke opvang nog langer openblijft. Want zo kunnen we onze gezamenlijk afspraak nakomen en zorg dat deze bewoners eind januari over kunnen gaan naar de Poldermolen 8.”

Bewoners Poldermolen 8
Samen met het COA is onlangs afgesproken dat de (bijna) 50 vluchtelingen die nu worden opgevangen in de crisisnoodopvang aan de Anthony Fokkerkade (boot) mogen verhuizen naar de noodopvang aan de Poldermolen 8. Zij verblijven al enige tijd in Papendrecht. De gemeente ziet dat deze groep vluchtelingen elkaar en de gemeente ondertussen goed kennen, ze integreren in de samenleving en veroorzaken geen overlast. Het is zowel in het belang van de gemeenschap als van deze groep vluchtelingen dat zij deel uit gaan maken van de opvang op de Poldermolen.

Boot Anthony Fokkerkade
Eerder dit jaar is de opvangperiode van de crisisnoodopvang aan de Anthony Fokkerkade verlengd tot 1 december 2023. Nu de opvang aan de Poldermolen 8 vertraging heeft opgelopen, ontstaat er een gat van twee maanden voor deze groep vluchtelingen. Vanuit het COA is de vraag gekomen om de crisisnoodopvang te verlengen. Het is onwenselijk hen voor twee maanden op een locatie buiten Papendrecht, en niet als groep, onder te brengen. Of dat er in Papendrecht wellicht een totaal nieuwe groep op de Poldermolen zou kunnen komen.

Gezien het wederzijdse belang, maar vooral vanuit menselijke overweging naar deze groep vluchtelingen en de inwoners van Papendrecht, kiest de gemeente voor een ‘zachte overgang’. Burgemeester Van Driel: “Daarom heb ik besloten de opvangperiode van de crisisnoodopvang aan de Anthony Fokkerkade tot begin februari 2024 te verlengen. Het is een dilemma, want als gemeente hebben we toegezegd er alles aan te zullen doen om de boot per 1 december te laten vertrekken. Dat dit uiteindelijk toch niet is gelukt door de vertraging bij het COA, betreuren wij, maar we hebben er vertrouwen in dat dit begin februari wel het geval zal zijn.”

Woningbouw Poldermolen 8
Projectontwikkelaar De Vries en Verburg is bezig om deze locatie voor te bereiden op woningbouw. Zij schatten daar circa 1,5 jaar voor nodig te hebben. Deze periode is al bij start van de huurovereenkomst tussen de ontwikkelaar en het COA (juli 2023) ingegaan. De laatste informatie over de woningbouwontwikkeling is te vinden op: www.papendrecht.nl/poldermolen8.

Poldermolen 10 – 18 – Opvang Oekraïne
Al sinds het begin van de oorlog in Oekraïne vangen we zo’n 50 vluchtelingen, inclusief kinderen op in zalencentrum De Palm: zij zijn verdeeld over drie slaapzalen. Bij de start van de opvang was men nog in de veronderstelling dat deze opvang slechts een aantal maanden zou duren, inmiddels gaat het al richting de twee jaar en is er ook nog geen direct vooruitzicht dat de opvang op korte termijn gaat stoppen.

Deze Oekraïense vluchtelingen kunnen niet in De Palm blijven. Ten eerste vanwege de leefbaarheid: er is hier nauwelijks rust en privacy. Maar de Bethlehemkerk, eigenaar van De Palm, wil het zalencentrum zelf weer in gebruik nemen. Het alternatief voor deze Oekraïense vluchtelingen is gevonden in de locatie Poldermolen 10-18. De verbouwing van Poldermolen 10 – 18 is in volle gang en verloopt volgens planning. Begin december 2023 zullen de bewoners van De Palm verhuizen naar de Poldermolen.

Woningbouw Poldermolen 10 – 18
De eigenaar van Poldermolen 10 – 18 is van plan het pand te herontwikkelen voor woningbouw. In de tussentijd is de eigenaar bereid het pand aan de gemeente te verhuren voor de opvang van Oekraïners. De gemeente is daarom een huurovereenkomst aangegaan met Pactum B.V., verhuurder van de panden. De huurovereenkomst is aangegaan voor de periode van minimaal 1,5 jaar, met de mogelijkheid deze in onderling overleg tweemaal te verlengen voor een periode van 3 maanden.