Teveel PFAS in eieren van hobbykippen: ‘Eet ze niet’

0
144
Foto: Pixabay

REGIO – Ruim driekwart van de geteste eieren van hobbykippen in regio Zuid-Holland Zuid en de gemeente Altena bevatten te hoge gehaltes aan verschillende soorten PFAS. Dit blijkt uit een eerste analyse van het eieronderzoek, dat in opdracht van de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht wordt uitgevoerd.

Zowel het RIVM als de GGD Zuid-Holland Zuid adviseren mensen uit de regio uit voorzorg voorlopig geen eieren meer te eten van hobbykippen en vervolgonderzoek af te wachten. Eieren uit supermarkten en andere winkels zijn wel veilig.

Aanleiding van het onderzoek
Het doel van het onderzoek naar het gehalte aan PFAS in eieren was om te achterhalen of het veilig is voor bewoners in de regio om eieren te eten van hobbykippen. Dit in verband met de bekende PFAS-vervuiling in de omgeving van Chemours. De afgelopen jaren zijn er meerdere onderzoeken uitgevoerd naar PFAS in de bodem, moestuinen en in het water. Dit najaar is het vervolgonderzoek gestart naar de aanwezigheid van PFAS in eieren van hobbykippen. Hobbykippen zijn kippen die door een particulier als hobby wordt gehouden. Bijvoorbeeld in achtertuinen, moestuinen, dierenweitjes en zorg- en kinderboerderijen.

Bron PFAS nog onbekend
Het is onduidelijk waar de vervuiling in de eieren van hobbykippen vandaan komt, laten de onderzoekers weten. Eieren geraapt op plekken in het gebied rondom Chemours bevatten te hoge PFAS-gehalten; hetzelfde geldt ook voor plekken verder weg. In de eieren is vooral teveel van de PFAS-soort PFOS aangetroffen. PFOS is – voor zover bekend – niet uitgestoten door DuPont/Chemours. De eieren zijn getest in zowel stedelijk als landelijk gebied.

Grond is ook onderzocht
Er zijn ook monsters genomen van de grond waar de kippen lopen. Dit is relevant omdat kippen ook in de grond pikken. Uit de voorlopige onderzoeksresultaten blijkt geen duidelijk verband tussen het PFAS-gehalte in de grond en het gehalte in de eieren. Dit heeft mogelijk regio-overstijgende gevolgen. De gemeenten hebben het RIVM verzocht om de gegevens nader te duiden en een risico-analyse te doen van de huidige metingen.

Vervolgonderzoek
De komende maanden wordt het lopende onderzoek voortgezet. Onderzoekers proberen de bron van de PFAS te achterhalen en te ontdekken hoe de PFAS in de eieren terecht komen. De resultaten hiervan worden in het voorjaar van 2024 verwacht.

Dit is een artikel van Marjolein Vos voor onze mediapartner RTV Dordrecht.