Waarom het grootste deel van onze regio nauwelijks last heeft van de hoge waterstanden

0
194
Normale waterstand, foto: Hans Hulswit

REGIO – Nederland kampt al dagen op verschillende plekken met hoogwater. Dat komt door de vele neerslag van de laatste tijd en slecht weer in Duitsland. Vooral in het oosten leidt dat tot penibele situaties, maar bij ons valt het mee. Dat wij er hier weinig last van hebben, komt vooral door het programma ‘Ruimte aan de Rivier’ waar jaren aan gewerkt is. Ook springtij dat een dezer dagen wordt verwacht, zal volgens de waterschappen in onze regio waarschijnlijk niet tot grote problemen leiden.

De hoogste waterstand werd donderdagochtend bereikt in Lobith, op de plek waar de Rijn ons land binnenkomt. Daar werd een hoogte van 14,52 meter boven NAP gemeten. Rijkswaterstaat verwacht dat de waterstand donderdag stabiel blijft en daarna heel langzaam zal dalen. De piek gaat zich de komende dagen verplaatsen over Nederland. Dat heeft gevolgen voor de waterstand in andere rivieren, maar de schade blijft in onze regio beperkt.

Sinds 2006 zijn er door het Rijk en de regio allerlei maatregelen genomen op meer dan dertig plekken langs de IJssel, Waal, Nederrijn en Lek om het water meer de ruimte te geven. Dit project, ‘Ruimte voor de Rivier’, werd begin 2019 afgerond. Zo zijn er onder meer dijken verlegd om de rivier breder te maken, zijn er uiterwaarden verlaagd of vergroot en zijn dijken verstevigd. In onze regio zijn onder meer dijken verbeterd langs de Oude Maas en de Lek en is de Noordwaard bij de Biesbosch ontpolderd.

In onze regio voorzien de waterschappen mede door deze maatregelen vooralsnog geen grote problemen. Dijkgraaf Goos den Hertog van het Waterschap Rivierenland benoemt nog wel het springtij dat vrijdag wordt verwacht. Daardoor worden de rivieren vanaf zee waarschijnlijk tot ongeveer Gorinchem opgestuwd met zo’n 60 centimeter, zegt Den Hartog tegen de NOS. “Die mooie gebieden van ‘Ruimte voor de Rivier’ zijn geschikt om dat water te parkeren. Echt grote problemen verwacht ik niet hier.”

Water wordt al verspreid
“Je ziet dat die maatregelen werken”, zegt ook de woordvoerder van het Hoogheemraadschap Delfland. Dit gebied heeft te maken met het staartje van de Delta, waar het water van de grote rivieren de zee in gaat. “Het water wordt in het oosten van het land al dusdanig verspreid over gebieden die onder water mógen staan. Daar zijn ze op ingericht. Doordat het water stroomopwaarts de ruimte krijgt, komt het in minder grote hoeveelheden tegelijk de delta in. Daardoor is de verwachting dat het hier rustig blijft.”

Dit waterschap, verantwoordelijk voor het gebied rondom de Nieuwe Waterweg tot aan de Noordzee, heeft de afgelopen dagen ook geen extra maatregelen hoeven nemen vanwege hoogwater. “De dijken houden we goed in de gaten, maar we voeren geen extra controles uit. En de Keersluis in Maassluis gaat wel vaker dicht; dat is ook niet uitzonderlijk. Omdat ons gebied grotendeels onder NAP ligt, is water wegpompen uit de binnengebieden voor ons ook al dagelijkse kost. Wij blijven uiteraard wel alert.”

Windrichting
Ook de situatie in de omgeving van de Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten is momenteel geen reden tot zorg, zegt het Waterschap Hollandse Delta. “In onze regio is de Rijn vertakt. Er zijn voldoende waterwegen die het hoge rivierwater naar zee afvoeren. Ook al het regenwater in de polder kunnen we met de normale bedrijfsvoering wegpompen.” Woensdag zijn uit voorzorg wel enkele buitendijkse fietspaden langs de Oude Maas en het Spui afgesloten.

“We weten dat er springtij aan zit te komen, maar zoals het er nu naar uitziet kunnen we dit beheersbaar houden”, aldus een woordvoerder. Dat geldt ook voor het Hoogheemraadschap Schieland & Krimpenerwaard, dat gaat over het gebied tussen Rotterdam, Zoetermeer en Schoonhoven: “Bij een zuidelijke windrichting worden geen grote problemen verwacht in ons gebied. Mocht de winrichting veranderen en vanaf zee komen, dan verandert de situatie. Daarom houden we dit nauwlettend in de gaten.”

Gemalen op volle toeren
Spannender is de situatie in de omgeving van de Alblasserwaard en Gorinchem. “Alle sloten en kanalen zitten vol met water. Dat proberen we zo goed mogelijk te verdelen om te zorgen dat alles geleidelijk naar de Merwede gevoerd kan worden”, zegt een woordvoerder van het Waterschap Rivierenland. De gemeente Gorinchem heeft inmiddels waarschuwingsborden geplaatst bij het gebied Buiten de Waterpoort, dat aan de Beneden-Merwede ligt.

De piek van het hoogwater wordt donderdag en vrijdag in dit gebied verwacht en trekt daarna door richting zee. “Als de golf Gorinchem passeert, valt dat vrijdag samen met springtij op zee”, zegt het waterschap Rivierenland. “Samen zorgt dat bij vloed voor hoge waterstanden op de Merwede. Kades en parkeerplaatsen aan de rivier in Gorinchem en Woudrichem kunnen net nat worden.”

Bij een korte tocht langs de Papendrechtse oevers van de Merwede op donderdagmorgen bleek ook dat het water niet bijzonder hoog stond.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.