
In de zo populaire talkshow ‘Appeltaart of Boterkoek, Wim de Leur in gesprek met..’ zijn het vrijwel altijd Papendrechters die te gast zijn. Maar in de novemberuitzending die komende zondag van start gaat, zit toch echt Michel Dekker van het Alblasserdamse restaurant De Wachter bij de open haard van Wim de Leur.
Gevraagd naar zijn commentaar grinnikt De Leur: “Eerlijk gezegd was het voor mij ook een beetje een verrassing. Ik kom echt graag in De Wachter en bij één van die bezoeken zei Marijke Dekker, de vrouw van Michel en gastvrouw in het restaurant, opeens tegen me: “Waarom nodig je Michel niet eens uit; hij heeft genoeg te vertellen”. Leuke vraag, maar mijn eerste reactie was toch een beetje afhoudend. Ik wil immers zoveel mogelijk Papendrechters interviewen. Maar Marijke zette me gelijk klem. “Dan weet je zeker niet”, zei ze, “dat Michel in Papendrecht geboren is. Zijn vader had een winkel aan de Hoogendijk”. “En ja”, gaat De Leur verder, dan sta je toch even met je mond vol tanden. En natuurlijk heb ik hem toen uitgenodigd, al was het maar omdat hij ook een heel boeiend levensverhaal heeft”.
En zoals eigenlijk elke keer is het inderdaad een mooi en heel open gesprek geworden. Over hoe een jonge vent, die eigenlijk niet zo van leren hield, met keihard werken en vakmanschap, samen met zijn vrouw Marijke een prachtig bedrijf heeft opgezet. Met warmte vertelt Michel over zijn vorige werkgevers, waaronder ‘meneer Blom’ van de Staatse Schans, een leuk hotel dat de oudere Papendrechters zich zeker nog zullen herinneren. Maar hij spreekt met evenveel dankbaarheid over z’n ouders en z’n drie broers. Met name z’n oudste broer Jan, die een belangrijke rol speelde bij de start van het restaurant en de eerste tien jaar daarna.
Uit alles blijkt dat Michel zijn ervaringen en ideeën over het leven graag deelt met z’n omgeving, waaronder ook zeker zijn medewerkers. Michel kookt de sterren van de hemel, maar is met beide benen op de grond gebleven.