45% minder WW-uitkeringen in transport en logistiek

0
342

REGIO – De WW-uitkeringen aan werkzoekenden met een beroep gericht op transport & logistiek daalden in een jaar tijd met 45% sterker dan alle WW-uitkeringen. In Drechtsteden is de arbeidsmarkt voor deze beroepen zeer krap. Vooral de vraag naar vrachtwagenchauffeurs is groot. Deze krapte brengt kansen voor werkzoekenden met zich mee. In de Barometer Transport en Logistiek  brengt UWV deze ontwikkelingen en trends in beeld.

UWV verstrekte eind maart 2022 in Drechtsteden 2.619 WW-uitkeringen. Een jaar eerder waren dit er 4.018; een daling van maar liefst 35%. De WW-uitkeringen aan werkzoekenden met een beroep gericht op transport & logistiek zijn met 45% nog sterker gedaald, van 276 naar 152 WW-uitkeringen. De meeste van deze WW-uitkeringen gaan naar mensen die werk zoeken als bestelwagenchauffeur of autokoerier, vrachtwagenchauffeur, taxi- of particulierchauffeur en logistiek manager. UWV belicht in de recent uitgebrachte Barometer Transport en Logistiek de ontwikkelingen en trends in de sector.

67% meer vacatures voor transport & logistiek beroepen
De sector Transport & Opslag biedt in Drechtsteden werk aan zo’n 7.500 mensen. Dat is bijna 5% van het totaal aantal werkenden in de regio. Beroepen in transport & logistiek komen ook voor in andere sectoren. Van alle werkenden in de regio hebben er 10.500 zo’n beroep, oftewel 7% van alle werkenden.

Het aantal nieuw ontstane vacatures voor de belangrijkste transport & logistiek beroepen voor de sector nam in 2021 in Drechtsteden met 67% toe ten opzichte van 2020 tot 2.000. Aan het eind van 2021 stonden hiervan zo’n 550 vacatures open voor deze beroepen. In Drechtsteden zijn vrachtwagenchauffeurs het meest gevraagd. Andere beroepen waarvoor werkgevers personeel zoeken zijn onder meer postbezorgers en -sorteerders, transportplanners, bestelwagenchauffeurs of autokoeriers en managers inkoop en logistiek.

Krapte en onzekerheid
De toename van het aantal vacatures en de daling van het aantal werkzoekenden zorgt in Drechtsteden voor een zeer krappe arbeidsmarkt voor transport- en logistiekberoepen. Ook brengt de oorlog in Oekraïne onzekerheid met zich mee voor de wereldhandel en de economische groei. Voor de werving van personeel kan onzekerheid leiden tot voorzichtigheid. Binnen groothandel, vervoer & opslag en industrie, maar ook vanuit de agrarische sector exporteren bedrijven naar Rusland (CBS, 21 maart 2022). Nadelige gevolgen van de oorlog kunnen zich bijvoorbeeld bij de Zuid-Hollandse glastuinbouw laten voelen bij exporteurs van bloemen.

Bron: UWV