
Door Trevyn van Houwelingen en Roxane Kroon
Een week na de grote ontploffing bij een woning aan de Papendrechtse Vincent van Goghlaan is het relatief rustig in de wijk Westpolder. De getroffen woning is dichtgetimmerd en de huizen ernaast leeg. Er is nog veel onduidelijk over de explosie, ook een bewonersbijeenkomst bracht daar geen verandering in. De politie tast in het duister over een dader.
In de buurt doen veel verhalen de ronde over de reden van de ontploffing, die veel weg heeft van een gerichte aanslag. Op beeldmateriaal van een deurbel is te zien dat een vermoedelijke dader eerst toekijkt en wegrent als de boel ontploft.
Een buurtbewoonster zegt dat de buurt nog goed weg is gekomen, onder de plek waar de ontploffing plaatsvond loopt volgens haar een gasleiding. “Als die was geraakt waren we allemaal nog een stuk verder van huis.”
Zeker is dat op de locatie van de ontploffing negen jaar geleden ook al een auto volledig in de as werd gelegd. De politie laat weten de brand niet mee te nemen in het huidige onderzoek en niet uit te gaan van een mogelijke link tussen de incidenten.
De politie laat verder weten bezig te zijn met het onderzoek en nog geen verdachte in beeld te hebben. Tips zijn daarom nog altijd welkom. Wel wordt uitgegaan van een misdrijf, maar een link met de autobranden wordt nog niet onderzocht.
Buurtbewoners beweren echter dat de actie gericht was op het gezin dat nu ook getroffen is, omdat de auto van het gezin zou zijn geweest. Op een foto uit 2016 staat de uitgebrande personenauto pal voor de nu getroffen woning.
Bewonersbijeenkomst
Om de rondzingende verhalen wellicht wat de kop in te drukken en onzekerheden weg te nemen bij bewoners van de getroffen wijk Westpolder werd op woensdagavond een besloten bewonersbijeenkomst georganiseerd door de gemeente.
In zalencentrum de Palm waren genodigden van harte welkom, volgens een woordvoerder van de gemeente kwamen daar ongeveer 30 mensen op af. Ook burgemeester Margreet van Driel, twee wethouders en een handjevol boa’s waren aanwezig.
De bijeenkomst was vooral bedoeld om buurtbewoners hun vragen te laten stellen en hun zorgen te uiten naar de gemeente en de politie. Een buurtbewoner die buiten zijn auto staat te wassen was erbij. Volgens hem was het ‘een bijeenkomst op zijn Papendrechts.’ Wat dat inhoudt? “Er werd in ieder geval niet veel informatie gedeeld.”
Een andere man die alles van achter zijn geraniums bekijkt vertelt aan de deur dat het volgens zijn vrouw ‘een gemoedelijke bijeenkomst was, waar een beetje nieuwe informatie werd gedeeld.’ De man was zelf, net als veel buurtbewoners die we spreken, niet naar de bijeenkomst gegaan.
Één buurtbewoner die op de bijeenkomst heeft gesproken, denkt dat dit komt omdat mensen uit de buurt bang zijn: “Mensen durven niks te zeggen. Er gebeuren regelmatig heftige dingen in de buurt, ze trekken slopend door de straten.” Deze bewoner hoopt dat dingen snel voor de buurt veranderen: “Het is afwachten tot er slachtoffers gaan vallen.”
Nasleep
De effecten van de explosie worden ondanks de rustige dag nog wel gevoeld. “Mijn kind slaapt al een week slecht”, deelt een vrouw uit de buurt. “Zij slaapt in onze flat aan de kant waar de explosie plaatsvond.” Het incident zal de gezinnen van huizen naast de ontplofte woning ook nog lang bijblijven. Hun woningen zijn ook onbewoonbaar verklaard.
Één van de huizen naast het volledig uitgebrande pand was volgens buurtbewoners net verkocht. De nieuwe eigenaars zouden de sleutel een paar dagen voor de ontploffing hebben ontvangen.
Bekijk hieronder ook een videoreportage over de wijk en de explosie bij de woning.
Volg ons ook op ons WhatsApp kanaal: https://whatsapp.com/channel/0029VaoRvYF6rsQtr0tBRu3u