Aangelijnde honden worden in de Biesbosch beloond

0
89
Foto: Staatsbosbeheer

REGIO – De Biesbosch is veranderd in de kraamkamer van Moeder Natuur, er gelden dus tijdelijk nieuwe regels voor bezoekers. Honden mogen niet loslopen en mensen mogen zich niet buiten de paden bevinden. Bezoekers die hun hond netjes aan de lijn houden, krijgen nu zelfs een beloning, meldt Staatsbosbeheer.

Langs de berm waggelt een groepje jonge eendjes voorbij en in het weiland steekt een jonge reekalfje zijn kop boven het hoge gras uit. In het voorjaar worden veel jonge dieren geboren en dat betekent dat de Biesbosch verandert in de kraamkamer van Moeder Natuur.

Reekalfjes extra kwetsbaar voor loslopende honden
Dat betekent dus ook dat de bezoekers van het geliefde natuurgebied zich moeten houden aan de aangepaste regels. Het verstoren van het gebied in deze periode heeft namelijk grote gevolgen voor parende, broedende, barende en zogende dieren, geeft Staatbosbeheer aan.

Zo zijn jonge reekalfjes extra kwetsbaar voor loslopende honden. De honden doen weliswaar niemand kwaad, maar als de viervoeter een jonge ree besnuffelt dan laten deze een specifieke geur achter op het beestje. “Hoewel er geen kwaad in honden zit, kunnen zij door hun geur af te geven, onontkoombare schade aanrichten. Moeder ree kan hierdoor namelijk haar eigen kalfje niet meer herkennen en zal deze mogelijk verstoten’’, lichten de boswachters en boa’s toe.

Minimale aanpassingen
De regels gelden van 15 maart tot 15 juli. “Door een paar minimale aanpassingen waaraan bezoekers zich eenvoudig kunnen houden, is het effect van verstoring te beperken”, lichten boswachters en boa’s toe.

Om ervoor te zorgen dat bezoekers zich wel aan de regels gaan houden, gaan Staatsbosbeheer en de gemeente Dordrecht beloningen uitdelen aan honden en hun baasjes. Dankzij de dierenwinkel Jumper krijgen brave honden de komende maanden presentjes. “Kortom: houd je aan de regels, blijf op de paden en houd honden aan de lijn. Dan word je daarvoor beloond. Door middel van een presentje én de gedachte dat je hiermee de kraamkamer van Moeder Natuur beschermt. Namens de natuur willen wij iedereen die dit respecteert, alvast heel erg bedanken”, besluiten de boswachters en boa’s.

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.