Ablasserdam heeft het grootste zonnedak van de provincie

0
246

Foto: Dennis Koorevaar
ALBLASSERDAM – Het heeft een oppervlakte van 33.000 vierkante meter, in vergelijking zo’n vijf voetbalvelden, en is goed voor de stroomvoorziening van ruim 1900 huishoudens. Op het dak van Goodman Alblasserdam Logistic Centre in Alblasserdam liggen 17.000 zonnepanelen. Daarmee is dit dak het grootste zonnepanelendak van de provincie.

In het pand van Goodman zijn verschillende bedrijven gevestigd. Het staat er net een jaar en past door het feit dat zij volledig zelfvoorzienend zijn compleet in de tijd van nu. “We wekken alle stroom die hier gebruikt wordt, zelf op met de zonne-installatie op het dak”, zegt Maurice van Eijndhoven van Goodman. “Die stroom gaat bijvoorbeeld naar onze ledverlichting.”

Grootste van Zuid-Holland
Met zijn oppervlakte van vijf voetbalvelden is het de grootste zonne-installatie van de provincie Zuid-Holland. Goodman heeft in Europa nog meer van dergelijke daken, maar daar steekt deze in Alblasserdam met kop en schouders bovenuit. “Dit dak is de grootste van Europa en daar zijn we erg trots op.”

Van Eijndhoven verwacht dat er op termijn meer bedrijven het voorbeeld van het distributiecentrum volgen. “Ik denk dat we allemaal flink wat moeten doen om aan onze klimaatdoelen te voldoen. Ik denk dat niemand er baat bij heeft dat de zeespiegel stijgt en dat we nog meer hittegolven krijgen. Ik hoop dat iedereen gaat volgen om zo snel mogelijk zo duurzaam mogelijk te gaan leven.”

Dit artikel is afkomstig van de streekredactie omroepen Drechtsteden.