ANWB: meer files dan voor coronatijd

0
84
Foto: Rijkswaterstaat

REGIO – Het aantal files in Nederland ligt dit jaar hoger dan voor de corona-epidemie. Dat zegt de ANWB op basis van de filecijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. In vergelijking met begin 2019 steeg het aantal files met 10 procent. Arnoud Broekhuis van de ANWB Verkeersinformatie zegt dat er meer auto’s zijn in vergelijking met vier jaar geleden. In totaal kwamen er 470.000 auto’s bij “En dat laat zijn sporen na op de weg.”

Er zijn bijna 9 miljoen personenauto’s in Nederland. “Tel daarbij het vrachtverkeer en het is duidelijk dat dit consequenties heeft voor de doorstroming. Zeker als we gelijktijdig de weg op gaan.” Dinsdag en donderdag blijven de drukste dagen op de weg. De dinsdagochtendspits groeide met 50 procent, die van donderdag met ruim 20 procent. Op maandag- en vrijdagochtend was het rustiger dan vier jaar geleden. De drukste provincies zijn nog steeds Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Volgens de ANWB was het dit jaar in de ochtendspits met name heel druk op de A12 tussen de Duitse grens en Arnhem, ter hoogte van Duiven. In de avond is het vaak filerijden op de A27 bij Noordeloos. Dit jaar werd er ook een filerecord gebroken. Op dinsdagochtend 14 maart stond er door sneeuw en regen 1102 kilometer file.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Rijnmond.